fallback

Gartner: Ключовата дума през 2009 г. ще бъде „преструктуриране”

Изпълнителните директори ще трябва да могат да отписват бързо – ненужни активи, дългове, стари планове, персонал, нерешителни мениджъри, партньори

14:00 | 23.11.08 г.

В момента в света се реализира най-лошият възможен сценарий, за който бизнес лидерите са помислили в началото на годината. В България засега икономиката е добре, но идват промени, каза в рамките на семинар „Как загрижеността на корпоративните ръководители влияе на ИТ: Иновация чрез намаляване на разходите” Марк Раскино, консултант в анализаторската компания Gartner.

Ключовата дума през 2009 г. ще бъде „преструктуриране”, смята Раскино. Компаниите ще се изправят пред организационно преструктуриране (съкращения на персонала), финансово преструктуриране (покриване на задълженията), корпоративно преструктуриране (определяне на броя на отделите в компанията), а ще има и преструктуриране на индустрията, т. е. някои играчи може да отпаднат.

Изпълнителните директори ще трябва да могат да отписват бързо – активи (от които компанията не се нуждае), дългове, стари планове, персонал, на който не може да плаща, нерешителни мениджъри, ненужни партньори, посочи той.

От ИТ мениджърите пък ще се очаква да могат да започнат планирането отначало, да постигнат значителни намаления на разходите и да поемат по-високи рискове при някои проекти. Ще се очаква също да поддържат висока PR активност с информация на корпоративния сайт, както и бързо да се отказват от т. нар. „зомби проекти”, т.е. „мъртви проекти”, които се влачат с месеци и години и развитието им не стига до никъде.

Заради загубата на доверие в бизнес света има вероятност компаниите най-накрая да възприемат сериозно възможностите на web 2.0, който е един от начините да се възстанови доверието чрез повече откритост и комуникация например чрез блог, смята анализаторът.

Наблюдава се бърза промяна в източниците на финансиране с възхода на „суверенното богатство”, посочи още Раскино. Изчезва светът на частния капитал, докато се увеличава силата на държавните фондове с пари от търговията с петрол. При този процес се променя очакваният срок на възвръщаемост – докато частните компании искаха възвръщаемост в рамките на 3-5 години, сега „петролните хора” инвестират пари за 20 години. „Така че предлагайте дългогодишни проекти, големи идеи”, каза Раскино.

Много изпълнителни директори ще се интересуват от сериозни иновации, а „зелените технологии” ще стават все по-актуални, прогнозира още анализаторът.

През последните няколко години ИТ бюджетите в глобален мащаб нарастват, макар и бавно - през 2005 г. ръстът е 2,5%, през 2006 г. е 2,7%, а през 2007 г. е 3%, сочат данни на компанията.

„Ние очакваме значителния намаления, понякога двуцифрени, на ИТ бюджетите през 2009 г.”, каза той. Съветът му към ИТ ръководителите е да изготвят три плана за 2009 г. – основен, най-добър и най-лош сценарий, като в последния предвидят поне 20% орязване на ИТ бюджета.

„Не изпадайте в паника, но вземете мерки”, посъветва в заключение Раскино присъстващите на семинара мениджъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:32 | 09.09.22 г.
fallback