fallback

Киберпрестъпността разрушителна колкото кредитната криза

Киберпрестъпленията нанасят щети за около 100 млрд. долара годишно

09:44 | 21.11.08 г.

Има вероятност в идните години киберпрестъпленията да нанесат не по-малко поражения от кредитната криза, ако не бъде подобрена международната регулация, заявиха някои от най-големите експерти в борбата с престъпността.

Щетите, които киберпрестъпленията нанасят, възлизат на около 100 млрд. долара годишно, съобщи Килиан Щрос от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) в рамките на конференция за икономическите престъпления в Европа, проведена във Франкфурт.

„Тези престъпници са по-хитри от нас“, казва пред Ройтерс Щрос, като добавя, че са нужни повече интернет експерти, които да разследват и предотвратяват престъпленията.

Според експертите криминалните организации се възползват от регулаторния вакуум, за да вършат интернет престъпления като шпиониране на компютри, пране на пари и кражба на лични данни, като потенциалният обсег на щетите е огромен.

„Нуждаем се от многостранно разбирателство и контрол, за да избегнем в идните години кибер криза, еквивалентна на текущата финансова криза“, заяви в рамките на конференцията Антонио Мария Коста, изпълнителен директор на Службата по наркотици и престъпност към ООН.

Според експертите интернет престъпността е заплаха и за националната сигурност. Няколко държави, сред които САЩ, вече изразиха опасенията си от възможностите на Русия и Китай да ги шпионират по електронен път и да прекъсват компютърни мрежи.

Призивите за по-строга регулация на интернет идват в период на своеобразен регулаторен Ренесанс, по време на който законодателите търсят начини да засилят правомощията на регулаторите във финансовата сфера заради кризата.

„Заради транснационалния характер на престъпленията, свързани със самоличността, и особено киберпрестъпленията, ако не се захванем с тях повсеместно, никъде няма да разрешим проблема“, добавя Коста.

Престъпни групи от Китай, Индия, Източна Европа и Африка стават все по-съвършени в технологично отношение и намират все по-хитри начини да откраднат пари от уязвими потребители, казват от Интерпол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 01.09.22 г.
fallback