fallback

Пазарът на компютри у нас расте бързо въпреки кризата

Финансовата криза ще окаже влияние върху разходите за компютри в България през четвъртото тримесечие

18:02 | 19.11.08 г.

Пазарът на компютри в България продължава да нараства с бързи темпове през третото тримесечие на 2008 г., като продажбите се увеличават със 72,6% на годишна база, а стойността им – с 44,6%, сочат последните данни на анализаторската компания IDC.

Най-голям ръст през тримесечието се регистрира при преносимите компютри, където продажбите се повишават със 117% спрямо година по-рано и вече формират 57,4% от общия пазар на компютри.

Продажбите на настолни компютри се увеличават с 36%, докато тези на на x86* сървърите нарастват с 15,8% на годишна база.

Лидери на компютърния пазар в България през третото тримесечие са Asus, Acer и HP, които заедно формират близо 40% от общите продажби.

„Въпреки че преносимите компютри продължават да движат пазара, регистрираме засилено търсене на настолни компютри от страна на домашните потребители и това означава, че тенденцията ще продължи“, казва Евелин Стоев, анализатор в компанията.

„Финансовата криза ще окаже влияние върху разходите за компютри в България през четвъртото тримесечие“, прогнозира Стоев. „Въпреки това ще бъде засегнато предимно търсенето от страна на финансовия сектор, производството и строителството, докато вертикалните структури като правителството и телекомите надали ще намалят разходите“.

*x86 е общо наименование на микропроцесорна архитектура, характеризираща се с пълна софтуерна обратна съвместимост. Към момента тя доминира на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 19.08.22 г.
fallback