fallback

Онлайн търговията във Франция расте, но забавя темп заради кризата

Броят на поръчките продължава да се увеличава с непроменени темпове, но средният размер на покупката се запазва на ниво от 93 евро

22:23 | 18.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът в продажбите на търговските сайтове във Франция се очаква да се забави двойно до средата на 2010 г. след първоначалното му забавяне през третото тримесечие заради икономическата криза, прогнозират Федерацията за електронна търговия и дистанционни продажби (Fevad).

Оборотът на онлайн търговците, който е нараснал с 34% през 2007 г., ще се увеличи с 27 на сто през 2008 г. Общите продажби се очаква да достигнат 20,4 млрд. евро.

Прогнозите на федерацията за следващата година са за растеж от 22%, а за 2010 – за покачване от 17%

През изминалото трето тримесечие продажбите са се увеличили с 27% на годишна база след ръст от 31% за второто тримесечие и 30% за първото.

Броят на поръчките продължава да се увеличава с непроменени темпове, но средният размер на покупката се запазва на ниво от 93 евро, казват от федерацията.

Забавянето е най-осезателно при електроуредите, продажбите на които се увеличават с едва 5% спрямо преди година. Значителен растеж от 16% обаче бележат оборотите на сайтовете за пътувания, но дори тук за предходните три месеца ръстът е бил по-силен – от 24%.

Над 70% от интернет потребителите, участвали в проучване по темата, казват, че в настоящите условия биха използвали много по-често услугите за сравнение за цените, 54% са прехвърлили част от покупките си от магазинната мрежа към интернет, а 53% посещават повече сайтовете за покупка и продажба на стоки от частни лица.

Настроенията за коледните пазарувания остават положителни, като и самите потребители заявяват, че имат намерение да купят част от предвидените подаръци онлайн (68% от запитаните). 44% казват, че биха похарчили в мрежата повече от 100 евро.

Онлайн търговията, която е най-предпочитана от мъжете на възраст 25-34 години, печели и нови групи от привърженици, например хората над 50-годишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 04.09.22 г.
fallback