fallback

Регионален център за киберсигурност ще заработи у нас до средата на 2009

Проектът е започнал като публично-частно партньорство през май тази година, в него първоначално са се включили 26 държави

14:02 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател

Регионален център за киберсигурност, който да обслужва страните от Югоизточна Европа, включително Русия, ще бъде създаден в София в рамките на проекта “IMPACT”, който разработва и внедрява инструменти за мониторинг и действия при кибератаки, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Проектът беше обявен на годишната сесия на Съвета на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) от 7 до 21 ноември в Женева, която се председателства от България.

Проектът е започнал като публично-частно партньорство през май тази година. В него първоначално са се включили 26 държави, а от бизнеса участват производители на антивирусни програми като Trend Micro, F-Secure, Касперски, Symantec.

Регионалният център, освен да обслужва оперативно България, ще осигурява и специализирано обучение и семинари за държавите-членки на МСД от региона. Той ще съветва правителствата по отношение на последните тенденции, потенциални заплахи и технологични новости в киберсигурноста.

Очаква се с финансова подкрепа от МСД и опита на специалистите на IMPACT, регионалният център в София да функционира пълноценно в средата на следващата година, се казва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 17.11.08 г.
fallback