fallback

Nokia очаква продажбите на мобилни телефони в света да се свият през 2009

Компанията прогнозира, че тази година ще бъдат продадени 1,24 млрд. мобилни телефона в глобален мащаб, което е понижение спрямо предишната прогноза за 1,26 млрд.

16:32 | 14.11.08 г.

Водещият производител на мобилни телефони Nokia съобщи, че пазарът на мобилни телефони през четвъртото тримесечие ще бъде по-слаб от очакванията на компанията заради икономическото забавяне и ще продължи да пада през 2009 г.

Компанията прогнозира, че тази година ще бъдат продадени 1,24 млрд. мобилни телефона в глобален мащаб, което е понижение спрямо предишната прогноза за 1,26 млрд.

„През последните няколко седмици глобалното икономическо забавяне в комбинация с безпрецедентна валутна волатилност доведе до рязко изтегляне на потребителските разходи в световен мащаб“, пише в съобщение на компанията, цитирано от Ройтерс.

„Обемите в индустрията ще бъдат по-малки през четвъртото тримесечие на 2008 г. от първоначалните очаквания. Прогнозата ни е, че през четвъртото тримесечие ще бъдат продадени около 330 млн.“, добавят от компанията.

От Nokia смятат също, че обемите през 2009 г. ще бъдат по-малки в сравнение с 2008 г.

Компанията очаква пазарният й дял през последното тримесечие да се запази същия като през предходното или да постигне леко повишение, но прогнозира, че продажбите на ключови устройства и услуги ще бъдат засегнати.

Анализатори вече прогнозираха, че световният пазар на мобилни телефони ще расте с много по-бавен темп от очаквания, тъй като потребителите ще отлагат покупката на нови мобилни апарати поради задълбочаващите се икономически трудности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 04.09.22 г.
fallback