fallback

Канят виртуални туристи в триизмерен сайт на Забранения град в Пекин

Посетителите се разхождат в исторически костюми, за да не нарушат автентичността на двореца

13:36 | 14.10.08 г.

Почитателите на китайската култура от цял свят вече могат да разгледат известния Забранен град в Пекин, като посетят в интернет триизмерен модел, пресъздаващ огромния дворец, съобщи Ройтерс.

Комплексът в сърцето на китайската столица привлича десетки хиляди туристи на място всеки ден. Сега онлайн туристите могат да видят император от династията Цин по време на вечеря или на упражнения в стрелба с лък.

Посетителите на виртуалния дворец, открит в петък, могат да се облекат като някой от огромния антураж на императора. „Когато влезете в Забранения град, избирате от девет исторически костюма, което има за цел да създаде чувство за история, както и декор“, обяснява Джон Толва, програмен мениджър в IBM, които са ръководили проекта, наречен „Отвъд пространство и време“.

„Не може да тичате и не може да летите“, добавя той, като обяснява, че ограничението има за цел да не разсейва другите виртуални туристи, които посетителят вижда и с които може да взаимодейства.

Програмата не спестява пикантни подробности от императорското ежедневие, като например един от наличните костюми е този на евнух, а в двореца има и куртизанки.

От музея се надяват програмата (www.beyondspaceandtime.com), която е разработена със софтуер за компютърни игри, да привлече нови почитатели на историческата забележителност, която е оцеляла 20 века в забележително добра форма.

Програмата се е разработвала над 3 години и струва над 3 млн. долара, осигурени от IBM.

Според някои куратори резултатът е добро въведение към двореца, но в известна степен е пожертвана историческата точност заради удобството на съвременния посетител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 06.09.22 г.
fallback