fallback

Интернет доставчик се оплака от монопол на пазара в Студентски град

Нет Ис Сат иска да оперира на пазара в студентското градче, където дейност в момента има Мегалан

11:52 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Злоупотреба с господстващо положение или незаинтересованост на отговорните лица за конкуренция на пазара на интернет достъп в Студентски град – такива съмнения изразиха от фирма Нет Ис Сат, която иска да оперира в студентското градче.

В отворено писмо на компанията до медиите се казва, че в момента на територията на целия Студентски град, който е един от столичните райони с най-голям потенциал, що се отнася до концентрация на интернет потребители, действа само един доставчик.

„Става въпрос за фирма Мегалан“, заяви за Investor.bg Боян Йосифов, управител на Нет Ис Сат. Според него обемът на пазара в района е 200 хил. лв. на месец, сума, до която никой друг оператор няма достъп заради „законово нерегламентирани механизми“, създали „пазарна ситуация, която може да бъде отъждествена с монопол“.

Потърсени за коментар, от Мегалан заявиха, че работят в Студентски град на следния принцип: инвестиции в мрежа, която ВУЗ-овете получават след време безвъзмездно, а компанията отдава тази мрежа за ползване и на други оператори. Процесът по развиване на инфраструктурата е започнал още през 2000 г., като все още има блокове, които не са окабелени. Що се отнася до пазарния обем, според Мегалан сумата, посочена от Нет Ис Сат, е завишена.

В момента Нет Ис Сат предоставя услугите си само в пет блока - общежития на СУ Св. Климент Охридски, чрез мрежата на студентско сдружение с нестопанска цел - СНЦ „Локална мрежа Студентски град”. От тази пролет фирмата прави опити да се среща с ректори на университети, за да постигне самостоятелно предлагане на услуги на територията на Студентски град, които до момента са без резултат.

Днешното обръщение до медиите на доставчика е съпътствано с отворени писма и до ректора на УНСС, както и до министъра на образованието. От Нет Ис Сат казаха, че са се обърнали с писмо и до Комисията за защита на конкуренцията.

Ректорът на УНСС или отговарящите от университета за информационните технологии не бяха открити за коментар защо договори за изграждане на инфраструктура не се сключват и с други оператори, освен с Мегалан (който е с най-голям пазарен дял в София – около 20% по данни на самата компания). От кабинета на ректора само потвърдиха, че са запознати със случая и че вече си имат доставчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
fallback