fallback

Организират протест срещу следенето на телефонните и интернет комуникации

От „Електронна граница“ настояват за отмяна на общото събиране на информация за комуникациите и местонахождението на гражданите

17:57 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Групата за защита на цифровите права „Електронна граница“ организира в събота протест под надслов „Свобода, а не страх“ против събирането на данни за телефонните разговори и e-mail-комуникацията на гражданите, както й масовото наблюдение и опитите за нарушаване на неутралитета на интернет. Това обяви пред журналисти в парламента Богомил Шопов от неправителствената организация.

От „Електронна граница“ настояват за отмяна на общото събиране на информация за комуникациите и местонахождението на гражданите. Това в момента се извършва на базата на Наредба 40 на МВР за категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления.

По отношение на интернет достъпа, електронната поща и интернет телефоннията наредбата ще влезе в сила от 15 март 2009 година, поясниха от „Електронна граница“.

От организацията искат забрана на общите регистрации на всички пътуващи със самолет (PNR данни), както и забрана на информационния обмен със САЩ и други държави, които нямат ефективна защита на данните.

Друго искане на членовете на неправителствената организация е забрана на секретните претърсвания на частните компютърни системи, он-лайн или офлайн, както и на общото наблюдение и филтриране на интернет комуникациите и на инсталирането на филтърна инфраструктура в ISP мрежите.

От „Електронна граница“ настояват и за отмяна на общото събиране на биометричните ни и генетични данни.

Протестът ще бъде утре от 11 часа пред сградата на Народното събрание. Там ще бъде изградено „дърво на срама“ от компютърни части - мишки, клавиатури и кабели. След това протестиращите ще се отправят към представителството на ЕК у нас, което е на ул. „Московска“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 01.09.22 г.
fallback