fallback

Пламен Юруков ще съди медии и политици за клевета

В неделя бяха публично оповестени данни от писмо на НАП за имотното състояние на Юруков

14:55 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Пламен Юруков ще заведе дела за клевета и обида срещу медиите, тиражирали - съзнателно или не, твърденията за данните в имотната му декларация. Това лидерът на СДС обяви пред журналисти в кулоарите на парламента, цитиран от БТА.

Той уточни, че вече е завел три дела за клевета и обида срещу главния секретар на „Ред, законност и праведливост“ Яне Янев.

В неделя бяха публично оповестени данни от писмо на НАП за имотното състояние на Юруков. Това, по думите му, е междинна, индивидуализирана данъчна и осигурителна информация, която подлежи на корекции, и поради тази причина е и класифицирана.

Лидерът на СДС посочи две неточности в писмото на агенцията по приходите, които са и причина днес да внесе там данъчно-осигурителните си декларации за последните 4-5 години.

От справката, предоставена и на журналистите в Народното събрание, се вижда, че Пламен Юруков се е осигурявал двойно - веднъж върху максималния, предвиден в закона, размер от 1 400 лв. (от едната си фирма), и втори път върху минималния - от 220 лв. (от другата фирма). Платеният от него данък дивидент за 2006 г. е около 17 хил. лв.

Втората, според Юруков, неточност е, че участва в 15 фирми, но в същото време НАП цитира само четири от тях. Във „Венианина“ лидерът на СДС има дялове, в „Балкам“ АД - акции, за които е подал съответните декларации. За „Спетема кафе“ и „Спетема продъкшън“ не трябвало да се попълват отделни декларации, защото и двете са собственост на „Балкам“. За останалите 11 фирми, по всяка вероятност, е взета информация не от регистрите на съда, а от информационните справочници, защото в регистрите те са заличени, смята Пламен Юруков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
fallback