fallback

Влошават се прогнозите за световния пазар на мобилни телефони

Секторът ще бъде сериозно засегнат от отслабващото потребителско доверие тази година

18:14 | 08.10.08 г.

Световният пазар на мобилни телефони ще расте с много по-бавен темп от очаквания, тъй като потребителите ще отлагат покупката на нови мобилни апарати поради задълбочаващите се икономически трудности. Около тези прогнози се обединяват анализатори, цитирани от Ройтерс.

В подкрепа на по-слабите си очаквания анализаторите цитират по-дълги интервали, през които хората подменят телефоните си и отслабваща световна икономика. Според участниците в тази индустрия обаче мобилните телефони ще са последното нещо, от което потребителите биха се отказали, за да спестят пари.

Мейнард Ум, анализатор от UBS, е ревизирал прогнозата си за ръста на световния пазар на мобилни телефони за 2009 г. от 6% на 3%.

„Продължаваме да вярваме в тясната връзка между световния реален брутен вътрешен продукт и ръста в обема на мобилните апарати“, казва Ум.

Един от анализаторите в JPMorgan е по-оптимистично настроен, но все пак коригира очакванията си за ръста на пазара от 8,1% на 6,1%. Като аргумент той посочва нежеланието на потребителите, особено в Европа, да купуват по-модерни телефони и „по-умерен ръст“ в Китай, един от най-бързо развиващите се пазари на мобилни телефони.

Финландският гигант Nokia миналия месец предупреди, че секторът ще бъде засегнат от отслабващото потребителско доверие през 2008 г. и че самата компания ще загуби пазарен дял през третото тримесечие.

Според Ум резултатите за четвъртото тримесечие вероятно ще покажат, че Nokia, която контролира 40% от световния пазар, не е единствената потърпевша. Засегнати ще са още Samsung Electronics Co Ltd и Motorola Inc, смятат анализаторите.

„Макар Motorola и Samsung да увеличат пазарния си дял през третото тримесечие, вярваме че последната ще регистрира по-ниски средни продажни цени и тенденция за по-слаби маржове на печалба“, се казва в доклад на UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 11.09.22 г.
fallback