fallback

ЕС ще унифицира законите за защита на онлайн купувачите

Очаква се секторът да генерира 128 млрд. евро тази година и тази сума да нарасне с 230%

12:35 | 08.10.08 г.

В опит да стимулира повече европейци да пазаруват онлайн и отвъд националните си граници, Европейският съюз планира нови закони, които да гарантират потребителските права на гражданите от страните в блока, пише International Herald Tribune.

Предложените мерки ще задължават търговците да предоставят информация за продуктите преди продажбата, ще гарантират доставката в рамките на най-много 30 дни и ще позволят 14-дневен период, установен със закон, в който купувачите могат да променят решението си.

Потребителите ще имат право също и на пълно възстановяване на разходите в рамките на седем дни, ако стоките не пристигнат, а на компаниите ще е забранено да използват някои от „вратичките“ в договорите, които им позволяват да доставят продукти, различни от рекламираните.

Броят на жителите на ЕС, които пазаруват чрез интернет, се оценявана 150 млн., като всеки пети от тях прави опити да пазарува извън своята страна, сочат данни на ЕК. У нас само 4% от българите пазаруват чрез интернет.

Докато езиковите проблеми и данъчните специфики възпират някои хора от експерименти с трансграничното пазаруване, други потребители се притесняват за това кога и дали стоките ще бъдат доставени и как да търсят обезщетение, ако продуктите бъдат доставени в лошо състояние.

Понастоящем четири отделни директиви на ЕС уреждат потребителските права, като някои от тях датират от преди 20 години – далеч преди ерата на интернет пазаруването.

Въпреки че се прилага минимален брой единни стандарти в ЕС, много от страните използват по-строги правила в сравнение с други, вследствие на което се създава смесица от различни гаранции, което затруднява постигането на единен европейски пазар.

Предложенията, които ще бъдат представени от еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева днес, ще целят рационализиране на правната рамка, за да гарантират по-голяма сигурност на онлайн купувачите.

Според европейски политици регулаторен режим за електронна търговия е жизненоважен, защото секторът се очаква да генерира 128 млрд. евро на територията на ЕС за 2008 г. Тази сума може да нарасне с 230% в следващите пет години, смятат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 05.09.22 г.
fallback