fallback

Европейският парламент обсъди ролята на блоговете

Депутатите подкрепят защитата на авторските права в интернет медиите

16:02 | 25.09.08 г.

Депутатите от Европейския парламент подкрепят осъществяването на отворени дискусии върху всички въпроси, свързани със статута на интернет блоговете, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Въпросът за блоговете е засегнат в резолюция за медийната концентрация и плурализъм в ЕС, която е приета днес с 307 гласа "за" и 262 "против" и представлява преработена версия на доклада на естонската евродепутатка Мариан Мико (от Партията на европесйките социалисти - ПЕС). Първоначалният текст на доклада по блоговете е бил съществено променен за гласуването в пленарна зала.

Според текста на резолюцията блоговете представляват важен нов принос към свободата на изразяване и са все по-често използвани от професионалисти в областта на медиите, както и от частни лица.

Приетият в крайна сметка текст сериозно се различава от одобрения в Комисията по култура и образование, който искаше изясняване на статута на блоговете, за да могат те да бъдат поставени на равна правна основа с всяка друга форма на публично изразяване на мнение.

По време на дебата по темата в понеделник вечер Мико отговори на притесненията на много блогъри по следния начин: "Моето навлизане в киберпространството предизвика бърза реакция на множество блогъри. Искам да стане ясно, че никой не иска да регулира интернет."

Резолюцията призовава за по-голяма прозрачност по отношение на личните данни на потребителите и друга информация за тях, която се съхранява от търсещите машини в интернет, от доставчиците на услуги, свързани с електронната поща и от уебсайтовете на социалните мрежи.

Депутатите подкрепят защитата на авторските права в интернет медиите, при което трети страни да са задължени да посочват източника при заимстване на декларации.

В резолюцията се изразява загриженост относно все по-голямото концентриране на собственост в областта на медиите, което заплашва плурализма и тяхната функция като "пазител на демокрацията". Затова депутатите препоръчват създаването на редакционни устави, които да предотвратят намесата на собствениците или правителството в отразяваната информация.

Друга предложена мярка е създаването на харта за свобода на медиите, която да гарантира свободата на изразяване на мнения и плурализма.

Резолюцията подчертава, че концентрацията на собственост в медиите засилва монополизацията на рекламния пазар, въвежда бариери за навлизането на нови участници на него и води до еднообразие на медийното съдържание.

Поради тази причина депутатите считат, че конкурентното право трябва да се свърже с медийното право, за да се гарантират достъпа, конкуренцията и качеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
fallback