fallback

Високите нива на сигурност не изключват високата бизнес оперативност, когато имате PAM система

Системите за управление на нивата на достъп до корпоративни платформи и приложения носят редица ползи

14:20 | 03.11.21 г.
Автор - снимка
Създател

Как едновременно да имаме и високи нива на сигурност, и висока бизнес производителност и бързина? – това е често предизвикателство пред повечето организации в днешно време. Един от факторите за постигане на бързина и ефективност на бизнеса е ИТ инфраструктурата. Съществена част от предизвикателството в тази област е свързана с  управлението и поддръжката ѝ и по-конкретно с  осигуряването на сигурен достъп до нея. 

Ежедневно се налага служители, подизпълнители или партньори да достъпват корпоративни приложения и системи. Но как тези достъпи и действията, които се извършват, да бъдат сигурни и защитени и да могат да се управляват лесно и динамично?

Това предизвикателство може да бъде преодоляно с помощта на системите за управление на нива на достъпите до корпоративните платформи и приложения, Privileged Access Management (PAM).

Има някои известни и други не толкова популярни ползи от PAM системите. По-широко познатите са повишената защита на данните, увеличеният контрол върху различните акаунти и достъпи и пониженият риск от вътрешни заплахи, malware и други киберпробиви.

PAM системите имат и още една ключова полза, която е много по-малко дискутирана, но се оказва много важна за организациите, особено в последно време. Това е значителното повишаване на ефективността на бизнес процесите вследствие на внедряване на PAM система.

Ще илюстрираме това с пример от практиката. Много често на организациите се налага да правят промени, да надграждат и оптимизират своите корпоративни системи и приложения Тези промени е желано да се случват бързо, сигурно и ефективно. Ето защо организациите често се обръщат към външни експерти за помощ. В тези моменти, изниква въпросът “Как да предоставим необходимия достъп на външни специалисти бързо, но и без да компрометираме сигурността?”.

Тук на помощ идват решенията за управление на достъпите (Privileged Access Management). Чрез тях ИТ екипите  могат да отговорят на кратките срокове и да предоставят сигурен достъп на външните хора само до тези части от приложението или системата, които трябва да бъдат достъпени.

Изключителната полза е, че технологията дава възможност да се предоставят права еднократно при поискване (on-demand) или за определен период от време и за извършване на конкретно определени дейности. Това е много полезно и при дългосрочни ангажименти с подизпълнители или партньори. Така можете да бъдете сигурни, че оторизирани за дадена дейност хора няма да имат достъп до ресурси и информация, до която не трябва, а ще имат достъп и ще извършват само дейностите, които сте им възложили.

В ИТ света това се нарича „гранулиран достъп“ (granular access), чрез който се дефинират достъпи на много конкретно ниво. В допълнение, повечето PAM решения предоставят и възможност за мониторинг и записване на активностите и съответните действия, които са извършвани от даден отдалечен потребител. Тази функционалност е изключително полезна при одитиране във всяка организация.

С нарастването на работата от разстояние, все повече организации осъзнават ползите от системите за управление на нива на достъпите. Благодарение на тях бързо могат да бъдат предоставяни и управлявани правата за достъп на отдалечени служители и външни изпълнители, без това да нарушава ефективността на ежедневната работа и да носи допълнителен риск за сигурността.

Освен това, деактивирането на достъпа за напускащи служители или при приключване на работата на външни изпълнители става бързо и лесно. Това е изключително важно, а доста често напълно подценявано. Скорошно проучване установява, че 25% от служителите все още имат достъп до акаунти от предишни работни места.

Сигурността остава основен приоритет за организациите във всички сектори - и не само за големите компании. Нашият опит в LIREX показва, че малките и средните предприятия все по-често стават мишена на хакери, които очакват да се сблъскат с по-слаби защитни системи.

Необходимостта от стабилна и устойчива сигурност обаче не бива да влияе негативно на бизнес производителността, тъй като организациите трябва да останат конкурентоспособни и да намерят интелигентни начини да правят повече за по-малко време, без да компрометират сигурността.

Един от тези интелигентни начини е внедряването на Privileged Access Management системи. Ако искате да получите повече информация и експертна консултация по темата, намерете ни ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 10.09.22 г.
fallback