fallback

Как да защитим личните си данни при използването на смарт телевизори?

Няма съмнение, че всеки иска смарт телевизор в дома си, но какво се случва, когато заложите личното си информация и данни, за да имате такава джаджа?

10:35 | 18.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В един свят на свързани с интернет устройства, или така наречения "Интернет на нещата", които могат да бъдат атакувани от хакери по много начини, често се случва да чуете, че умни телефони и компютри са били превърнати в инструменти за шпиониране от злонамерени хора или организации. Сред тези джаджи, за съжаление, се намират и смарт телевизорите.

Когато стане въпрос за смарт телевизор, сте наясно че получавате много предимства: можете да гледате всякакъв вид съдържание - от Netflix до Amazon Prime или HBO Go, можете да играете, можете да използвате социалните мрежи, можете да посещавате уебсайтове.

Няма съмнение, че всеки иска смарт телевизор в дома си, но какво се случва, когато заложите личното си информация и данни, за да имате такава джаджа? Например, миналата година имаше противоречива информация, че Samsung Smart TV е подслушвал дори най-личните разговори на американските граждани и единственото предупреждение за това е един-единствен ред в текста на декларацията за поверителност. А всички сме наясно, че нея никой не я чете.

Така въпросът "Колко знае телевизорът за вас?" е станал доста важен. Проучванията показват, че всички смарт телевизори могат да събират и споделят големи количества лични данни, като например: какви сериали гледате, кои телевизионни канали следите, какво пазарувате в интернет, какви сайтове посещавате и т.н. Отделно, някои от самите сайтове имат ред недостатъци в защитата на личните данни и са доста уязвими.

Предвид споменатото до тук, какво можете да направите, за да защитите данните си, когато използвате смарт телевизори?

Ако искате да запазите личните си данни частни и когато си правите маратон с любимия сериал късно през нощта, можете да спрете следването на смарт телевизора. Ще се наложи обаче да се поразходите из настройките за конфигуриране. Някои телевизори имат само няколко отметки по подразбиране, които им позволяват да събират данни и всичко, което трябва да направите, е да ги премахнете. При други, първоначалните настройки за конфигуриране не позволяват това, но е възможно впоследствие да сте им дали достъп до вашите данни, за да позволите на вашия смарт телевизор да ви дава препоръки въз основа на личните ви предпочитания.

Асоциацията за технологии и интернет (ApTI) препоръчва да прегледате всичките настройки за поверителност. Това важи и за всички услуги и приложения, които използвате – на вашия компютър, таблет, мобилен телефон или телевизори – в това число Facebook, Twitter, Instagram и други подобни, защото те също могат да бъдат достъпни и през смарт телевизора.

ApTI препоръчва и внимателен подбор на приложенията или сайтовете, които използваме. Прочетете разрешенията, които инсталирате (геолокация, микрофон, камера, снимки, телефонен указател). Особено, ако услугата е безплатна, защото е възможно бизнес моделът дори да се основава на продажбата на бази с лични данни. Запомнете: когато услугата е безплатна, продуктът сте вие!

Освен това, използвайте инструменти, които уважават личния ви живот – за вашия браузър, за мобилния ви телефон, компютър или смарт телевизор. Има редица ръководства и туториали, които показват приложения, ориентирани към онлайн защитата на личните данни, които можете да разгледате. Бъдете търпеливи да тествате апликации от този вид, за да откриете какво би ви подхождало най-добре.

Не трябва да има причина за паника. Можете да се насладите на смарт телевизора си и без риск. Просто обърнете внимание на всичко изброено по-горе и се насладете на предимствата на това да притежавате смарт телевизор. Това е така, защото технологичният напредък ни дава много ползи, но трябва да се научим да се защитаваме от недостатъците му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
fallback