fallback

mp3 форматът бе официално обявен за мъртъв

Според създателите на формата придвижването от технологията към по-прогресивни технологии изглежда неизбежно

17:56 | 15.05.17 г. 2

Дигиталният формат mp3 официално умря. Това заявиха самите му създатели, които казват, че форматът за цифрово аудио кодиране е изгубил значението си в света на новите технологии, съобщава CNBC.

Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, част от германска изследователска организация, финансирала технологията, е прекратил лицензионната си програма за определени mp3 патенти след почти две десетилетия.

Институтът казва, че макар mp3 форматът все още да е популярен сред потребителите, той е бил задминат от „по-ефективни аудио кодеци“ с по-усъвършенствани функции.

Потребителите все още ще могат да слушат mp3 файлове, без индустрията да продължава да поддържа формата, тъй като придвижването от технологията към по-прогресивни технологии изглежда неизбежно.

Повечето най-съвременни услуги, като стрийминг или телевизионно и радио излъчване, използват модерни ISO-MPEG кодеци, например от типа AAC (Advanced Audio Coding) или MPEG-H в бъдеще“, казва Fraunhofer в прессъобщение.

Те могат да предложат повече функции и по-високо качество на звука на много по-ниска побитова скорост спрямо mp3 формата“, допълва организацията.

Fraunhofer е помогнала за създаването и на по-усъвършенствани ААС файлове, които сега се използват основно от iTunes, YouTube, Nintendo, Nokia и други музикални аудио системи.

Смята се, че наследникът на mp3 форматът – AAС, предоставя по-добро звуково качество за същото време за обработка.

Възходът на mp3 започна от края на 80-те години и заслужено се смята, че революционизира начина, по който слушаме музика, намалявайки размера на файловете с до 95%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 08.09.22 г.
fallback