fallback

Европейската комисия разследва нарушения в областта на електронната търговия

Брюксел анализира често срещаните ограничения по географски признак при електронната търговия

17:07 | 02.02.17 г.

Европейската комисия (ЕК) е започнала три отделни разследвания за нарушение на правилата за конкуренция в областта на електронната търговия, съобщиха от Брюксел. Под прицела на комисаря, отговарящ за защита на конкуренцията, Маргрете Вестагер попадат производители на електроника, видео игри и хотелско настаняване.

Чрез ограниченията, които разследваните компании са извършвали, потребителите не са могли да се възползват от конкурентни цени при трансграничното си пазаруване. „Електронната търговия трябва да дава на потребителите възможност за широк избор на стоки и услуги, както и възможността за трансгранични покупки“, коментира Вестагер.

Сред разследваните компании са големи туристически оператори (Kuoni, REWE, Thomas Cook, TUI) и техните съглашения с хотелската верига Melia Hotels. От Брюксел ще разследват дали те не дискриминират потребителите по географски признак.

Подобни са съмненията на европейските чиновници и по отношение на практики на разработчици на видеоигри. ЕК проверява споразумение между Valve Corporation, собственик на платформата за предлагане на видео игри Steam и пет компании, които разработват игри - Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax.

По отношение на Asus, Denon & Marantz, Philips и Pioneer Брюксел ще разследва дали техните рестрикции към продавачите да публикуват собствени цени за широк кръг от продукти, сред които ноутбуци, не нарушават европейските правила в областта на конкуренцията.

Налагането на ценови ограничения и дискриминация на потребители чрез блокиране на покупката по географски признак се оказват широко застъпени практики в целия ЕС, сочат първите оценки на Комисията.

Все повече стоки и услуги се предлагат онлайн, но в ЕС електронната търговия се развива бавно, отчитат още в Брюксел и посочват, че пред сектора има редица регулаторни бариери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 09.09.22 г.
fallback