fallback

Придобиването на Alcatel-Lucent засегна резултатите на Nokia

Финландската компания отчете по-ниска печалба за тримесечието от очакваното

14:42 | 02.02.17 г.

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia отчете печалба за тримесечието, която се оказа под очакванията на анализаторите. Това се случва на фона на съкращенията на разходи и придобиването на Alcatel-Lucent. В отчета си компанията посочи още, че глобалният пазар започва да се стабилизира, предава Ройтерс.

Nokia и нейните конкуренти, шведската Ericsson и китайската Huawei, се сблъскват с проблеми напоследък, тъй като търсенето на оборудване за по-бързи 4G мрежи от страна на телекомуникационните оператори достигна своя връх, а сега те се насочват към такова за 5G мрежи, чието пускане обаче предстои след години.

Nokia придоби Alcatel-Lucent миналата година, за да разшири операциите си, а в момента съкращава хиляди работни места, тъй като се опитва да съкрати 1,2 млрд. евро годишни разходи до 2018 г.

Nokia заяви, че въпреки че очаква световният мрежови пазар да отчете спад с 2% миналата година, тя вижда възможности на пазари като Северна Америка, Индия и Япония.

"Продължаваме да очакваме представянето ни да се подобри през 2017 г. и виждаме потенциал за увеличаване на маржа през 2017 г. и след това, тъй като пазарните условия се подобряват, а нашите програми за трансформация на продажбите набират сили“, коментира главният изпълнителен директор Раджив Сури пред репортери по време на представянето на резултатите.

„Нашият план е да извлечем максимума от пазара през тази година, да бъдем ефективни, да запазим нашата ценова дисциплина, да сме сигурни, че синергията се случва и да извършим съкращения на разходите“, коментира още той.

"Nokia, Ericsson и Huawei се фокусират повече върху рентабилността, отколкото върху растежа. Въпреки че пазарът ще се свие тази година, ценовият натиск ще отслабне“, твърди анализаторът на Inderes Микаел Раутанен.

Печалбата на Nokia за четвъртото тримесечие преди данъци и такси спадна с 27% спрямо година по-рано до 940 млн. евро, но се оказа доста над средната прогноза на анализаторите за 788 млн. евро според проучване на Ройтерс.

Продажбите на мрежовото звено се свиха с 14%, повече от очакваното, но оперативният марж достигна 14,1%. Той се оказа над очакваните 11,7%.

За цялата 2016 г. маржът на подразделението беше 8,9%, а за тази година Nokia очаква марж от 8 до 10%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 12.09.22 г.
fallback