fallback

IT секторът в България расте с 20-30% годишно, твърди Светлин Наков

По думите му този отрасъл ще бъде структуроопределящ съвсем скоро

11:25 | 20.10.16 г. 9

Секторът на информационните технологии в България се разви много и наистина расте с над 20%-30% годишно, като се очаква скоро да се превърне в структуроопределящ отрасъл, като изпревари сектори като туризма. Това заяви съоснователят на софтуерния университет „СофтУни“ Светлин Наков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според него България има шанс да се превърне в IT столица на Балканите, защото за целта не са необходими огромни инвестиции.

"Единственото предизвикателство са хората, кадрите“, коментира той. 

По думите на Светлин Наков софтуерният сектор е много динамичен. Експертът твърди, че това, което е успешно в момента, „след две-три години няма да работи“. Ето защо са нужни гъвкави обучителни организации, създадени от хора, които са практици.

Това, с което България не може да се справи на този етап, е мащабът, каза Наков.

"Ако имаме 60-70 хил. завършващи, не можем да направим половин милион програмисти. Ако направим 7000 на година, ще е някакъв невероятен успех", коментира още той. 

Светлин Наков твърди, че индустрията ще се развие много бързо, защото новите технологични пробиви имат шанса да въздействат в изключително голям мащаб и да променят цели индустрии. 

"Автономните коли, например, доскоро не бяха възможни, въпреки че от 10-15 години се работи по тях. Но сега се получи пробив и цяла една индустрия ще бъде повлияна от това", обобщи съснователят на "СофтУни". По думите му днес пробивът е преди всичко в т.нар. машинно обучение. 

Цялото интервю вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
fallback