fallback

До дни Uber пуска автономни таксита по улиците на Питсбърг

На първо време услугата ще бъде безплатна

18:22 | 18.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател

До края на август Uber ще пусне първото си автономно такси по улиците на американския град Питсбърг, съобщава Bloomberg. Клиентите на компанията в центъра на града ще могат да поръчат автономното такси чрез приложението в мобилните си телефони.

На случаен принцип клиентите ще получават превоз от автономно такси, като първоначално услугата ще бъде безплатна. Стандартната такса на Uber в града е 1,30 долара за миля (около 1,6 километра).

Досега нито една технологична или превозваческа компания не се е осмелила на тази стъпка, посочва агенцията. Автономните коли напреднаха значително през последните години, но още никой не е предлагал услугата за превоз на пътници с тяхна помощ.

Автомобилите, които ще използва Uber, са модифицирани модели на Volvo XC90, снабдени с камери, лазери, сензори, радари и GPS. Макар и автономни автомобилите все пак ще имат и човешко присъствие на шофьорската седалка за по-добър контрол.

Bloomberg припомня, че Volvo и Uber подписаха споразумение по-рано през тази година, с което двете компании се съгласиха да похарчат 300 млн. долара за разработване на изцяло автономен автомобил, който да бъде пуснат в експлоатация през 2021 година.

Споразумението с Volvo не е ексклузивно - компанията планира да си сътрудничи и с други автомобилни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
fallback