fallback

ЕК увеличава усилията си за борба с киберпрестъпленията

Съюзът ще инвестира 450 млн. евро в публично-частно партньорство за подобряване на киберсигурността

15:41 | 05.07.16 г.

Европейската комисия (ЕК) увеличава усилията си за борба с киберпрестъпността, става ясно от съобщение на Брюксел. От Комисията се позовават на проучване на PWC, според което през миналата година поне 80% от европейските компании са имали поне един инцидент, свързан с киберсигурността.

Като цяло броят на подобни инциденти за всички отрасли в света през2015 година се е увеличил с 38%, показват още данните на консултантската компания.

От ЕК посочват, че проблемите със сигурността нанасят вреда на европейските дружества, а и застрашават доверието в цифровата икономика.

Затова и в Брюксел е изготвен план за действие, който предвижда създаване на публично-частно партньорство в областта на сигурността. В него ще участват членовете на националните, регионалните и местните публични администрации, изследователски центрове и академичните среди. ЕС ще инвестира 450 млн. евро в това партньорство, като средствата идват от програмата за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

ЕК ще предприеме и други инициативи за подобряване на ситуацията с киберсигурността. Сред тях например са изготвяне на рамка за сертифициране на продукти за сигурността, улеснен достъп до финансиране за по-малките предприятия, работещи в тази област и подобряване на трансграничното сътрудничество при голям киберинцидент.

В Брюксел очакват Европейския парламент да одобри и Директивата за мрежова и информационна сигурност. Текстовете предвиждат създаването на мрежа от екипи за реагиране при инциденти с компютърната сигурност в целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 04.09.22 г.
fallback