fallback

Xiaomi: Продажбите на смартфони в Китай ще достигнат 500 млн. бройки годишно

Компанията не планира първично публично предлагане на този етап

12:00 | 19.05.16 г. 2

Китайският производител Xiaomi очаква продажбите на смартфони в Китай да нараснат до 500 млн. бройки годишно, докато пазарът в страната става все по-зрял, пише Bloomberg.

„Естественият таван на пазара е около 500 млн. телефона“, заяви главният финансов директор на Xiaomi Шоу Дзъ Чъу. Продажбите на смартфони в Китай достигнаха рекордните 438 млн. бройки миналата година според Strategy Analytics.

Xiaomi се насочи към върха на китайския пазар, като стартира еднодневни оферти за евтини телефони, насочени директно към потребителите. По този начин тя заобиколи търговските обекти и мобилните оператори. След това и други играчи предпочетоха този модел, което ограничи растежа на базираната в Пекин компания. Тя не успя да изпълни целта си за продажбата на 100 млн. устройства през 2015 г. и беше изпреварена от Huawei Technologies.

Xiaomi беше оценена на 45 млрд. долара след кръга си на финансиране през 2014 г. Компанията не планира първично публично предлагане и не се нуждае от набирането на нови капитали, коментира Чъу. Той посочи пазарната волатилност, причинена от предстоящите избори за президент на САЩ, и забавянето на растежа на китайската икономика като мотив за решението Xiaomi да не дебютира сега на борсата.

„При сегашната обстановка вероятно това не е най-доброто време, като се има предвид и фактът, че честно казано, ние нямаме желание да излизаме на фондовите пазари и да набираме средства“, коментира той. 

Чъу очаква бързата консолидация на китайските производители да продължи. В Китай има около 300 производители на смартфони, а броят им може да спадне наполовина в рамките на 12 месеца заради конкуренцията и забавянето на икономиката, твърдят мениджъри и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 02.09.22 г.
fallback