fallback

Счетоводният скандал продължава да тежи на Toshiba

Японската компания отчете 483 млрд. йени нетна загуба за фискалната година

17:14 | 12.05.16 г.

Toshiba отчете нетна загуба за наскоро приключилата фискална година в размер на 483,2 млрд. йени (4,4 млрд. долара). Сумата е 10 пъти по-голяма от миналогодишната ѝ загуба и се дължи на мащабното преструктуриране след скандала, в който стана ясно, че компанията е завишавала печалбата си в продължение на няколко години, пише Wall Street Journal.

Загубата отговори на ревизираната прогноза, която Toshiba направи миналия месец. За 12-те месеца, завършили на 31 март, оперативната загуба на Toshiba достигна 719,1 млрд. йени при 5,67 трлн. йени приходи, обяви компанията.

За предходната фискална година Toshiba отчете нетна загуба в размер на 37,8 млрд. йени и оперативна загуба от 170,4 млрд. йени при 6,66 трлн. йени приходи.

Toshiba закри хиляди работни места през последния отчетен период, подразделението ѝ за ядрена енергия обяви обезценки, а компанията освен това продаде няколко от неосновните части на бизнеса си, включително своята фирма за медицинско оборудване.

За текущата фискална година, която завършва през март 2017 г., Toshiba очаква да се върне към нетна печалба от 100 млрд. йени благодарение на бизнеса си с флаш памет и на този с ядрена енергия.

Анализатори твърдят, че компанията може да успее да се върне към добрите резултати, но все още остава въпросът как 140-годишната корпорация да постигне устойчив растеж. Toshiba не разполага с достатъчно средства за инвестиции, за да се конкурира с играч като Samsung Electronics в сферата на флаш паметта, докато новите поръчки на ядрените ѝ централи остават не много силни.

Миналата седмица Toshiba обяви Сатоши Цунакава, единия от вицепрезидентите на компанията и ветеран в нея, за следващия си главен изпълнителен директор. Той ще заеме поста през юни.

Счетоводният скандал, в който се забърка Toshiba, доведе до оставките на няколко от ръководителите ѝ, включително и тази на бившия главен изпълнителен директор и неговите съветници. Временно на поста на изпълнителния директор седна председателят на Toshiba Масаши Муромачи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 09.09.22 г.
fallback