fallback

Електронното здравеопазване - новата стратегическа стъпка на Сирма Груп Холдинг

Компанията създаде дружество, което разработва интегрирани платформи за здравеопазване и софтуерни решения

10:57 | 10.05.16 г.

Сирма Груп Холдинг създаде ново дружество, наречено Сирма Медикъл Системс АД, което ще разработва софтуерни приложения и интегрирани платформи за модерно здравеопазване, съобщават от компанията.

Планира се новата фирма да прави приложения, които осигуряват достъп до съвременни здравни услуги на гражданите. С този ход холдингът инвестира в стратегически направления – електронно здравеопазване и телемедицина.

Сирма Груп Холдинг АД е мажоритарен собственик на новото дружество, като държи 66% от акционерния капитал. Останалите 34% са в ръцете на Росен Върбанов – дългогодишен служител на компанията, създател и разработчик на приложение за мониторинг, контрол и управление на диабет.

Върбанов стои зад проекта Diabetes:M, който създава след проучване на добрите практики и методи за лечение, след консултации със специалисти диабетолози, както и след анализ на подобни софтуерни решения и препоръки от потребителите на приложението.

Именно това е първият продукт от портфолиото на новата компания. На база на него Сирма Медикъл Системс иска да развива нови приложения за диагностициране и превенция на други масови социално значими заболявания като инфаркт, инсулт, рак и други.

До момента Diabetes:M е инсталирано над 160 хил. пъти и има около 40 хил. активни потребители, посочват от Сирма Груп Холдинг. Софтуерът предлага съвкупност от аналитични функции, визуално и таблично предоставяне на обобщена информация, цялостно проследяване на здравословното състояние и съпътстващите медицински показатели, наблюдавани при болните. Освен това приложението отправя препоръки за хранителен и лечебен режим, който улеснява пациентите в ежедневната терапия и диета.

На следващ етап системата ще може да се свързва и с конкретни измервателни устройства (след лицензиране) и по този начин да придобие пряка медицинска употреба.

С получаване на допълнително финансиране, екипът, работещ по проекта, ще има шанса да развие продукта, така че да създаде цялостно интегрирано решение за управление на диабетни състояния. Същевременно ще инвестира повече в маркетингови дейности и комерсиализация на продукта. Подобрената версия на приложението ще е насочена към всички болни от диабет тип I и II, хора в преддиабетно състояние, бъдещи майки с гестационен диабет, родители на деца с диабет или асистенти на възрастни хора с тази болест, лекуващи специалисти диабетолози, еднокринолози и диетолози.

Сирма Груп Холдинг припомня, че в края на миналата година успя да набере 11,4 млн. лева нов капитал след успешно първично публично предлагане на Българската фондова борса. Част от тези средства са предназначени за инвестиране в нови и/или перспективни проекти, дело на служителите на компанията, сочи наскоро обявената инвестиционна програма на холдинга.

Новосъздадената компания и предложеният за последващо развитие проект са одобрени за финансиране от Инвестиционния комитет на холдинга.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
fallback