fallback

Зукърбърг и Ма - среща на двама визионери

Технологичните лидери споделиха една сцена по време на Китайския форум за развитие

11:26 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Марк Зукърбърг отново привлече вниманието към себе си в петък, като публикува своя снимка как бяга в Пекин, игнорирайки едновременно наличието на смог и факта, че Facebook е блокирана в Китай, пише Wall Street Journal. 

Но обикновено облеченият небрежно съосновател и главен изпълнителен директор на социалната мрежа замени тениската и маратонките с официален костюм и кожени обувки в събота, за да присъства на Китайския форум за развитие. Зукърбърг отдавна се опитва да си създаде добри приятели в Китай, като преди време изнесе реч в китайски университет и публикува онлайн списък на китайските книги, които чете. Но до момента не е успял да убеди регулаторите в азиатската страна да позволят повторното пускане на Facebook.

Тридневната конференция, домакин на която е китайското правителство, привлече множество високопоставени гости – от главния изпълнителен директор на International Business Machines Вирджиния Ромети до управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

От своя страна Зукърбърг сподели сцената с основателя на гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holdings Джак Ма, с когото имаше задача да дискутира ролята на интернет в икономиката. Те се оказаха идеалната комбинация – представител на гигант от Силициевата долина и китайски предприемач, който някога е бил учител по английски език.

Основателят на Facebook откри сесията, говорейки на китайски и обяснявайки, че следи внимателно петгодишният план за развитие на икономиката на страната. След това двамата събеседници продължиха дискусията на английски. 

Зукърбърг е приседнал в предната част на стола, а тялото му е преведено напред. Той е адски концентриран. "Щастлив съм да мога да дискутирам с Джак Ма темата за иновациите", казва той на развален мандарин. "Но моят китайски е толкова слаб, че предпочитам да продължим на английски". 

Директорът на Alibaba се усмихва и хвали Зукърбърг за неговите езикови познания. "В края на краищата и на Юг има китайци, които говорят книжовен китайски по-зле от Марк", казва той. 

Марк Зукърбърг и Джак Ма са странна и неравнопоставена двойка партньори, това се показва не само от тази дискусия в Китай. През своите над десет години съществуване  Facebook се разпространи по целия свят. Но милиардният Китай остава черна точка на картата.

 

 

I'm in Beijing for the China Development Forum, where I'm meeting Chinese leaders from the public and private...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 21 март 2016 г.

За Alibaba нещата са обратни. Въпреки че компанията е листната в САЩ, тя продължава да осъществява основния предмет на дейност в Китай, докато международното разширяване се случва мудно.

 

Но по отношение на вярата им за бърз технически прогрес и двамата са единодушни. Здравеопазването и изкуствената интелигентност ще са сред областите на бъдещето с голям потенциал, убедени са  Зукърбърг и Ma. „През следващите 30 години ние ще разберем по-добре нашата вътрешност", казва Ма. Анализът на данните ще ни помогне да открием и лекуваме различни болести, убеден е той. 

„Много лекарства днес са тествани ограничено", каза и Зукърбърг. Big Data, или анализът на големи обеми от данни, може да даде сериозен тласък на развитието в този аспект, смята той.

Всъщност фокусът на дискусията се оказаха наистина иновациите. Според Ма те са ефективен начин за решаване на проблемите с технологиите. По думите на Зукърбърг иновациите ще помагат именно в тази насока през следващите 10 и повече години, допълва Business Standard.

И двамата похвалиха бизнес културата в Китай. Зукърбърг заяви, че е оптимист за бъдещото развитие на Китай, защото страната се е фокусирала върху науката и технологичното образование. Ма от своя страна заяви, че уважава усилията на Зукърбърг да научи китайски, защото харесва културата, а не просто, защото иска да развива бизнес в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
fallback