fallback

Китай насърчи резултатите на Ericsson

Компанията отчете по-висока печалба от очакваното и заяви, че бизнесът ѝ в Северна Америка остава стабилен

12:34 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шведският производител на мобилно телекомуникационно оборудване Ericsson обяви, че продажбите му в Китай са се възстановили, а бизнесът в Северна Америка остава стабилен. Компанията отчете печалба за четвъртото си тримесечие, която се оказа над пазарните очаквания, а успехът до голяма степен се дължи на таксите от патенти, предава Ройтерс.

Четвъртото тримесечие бележи втората година на спад на продажбите на Ericsson на годишна база. През 2015 г. продажбите се свиха с 5% на сравнима база, след като през 2014 г. отбелязаха спад от 2 на сто.

Инвестициите в мобилни широколентови услуги в Северна Америка остават стабилни, с допълнителни продажби на хардуер през тримесечието. Внедряването на 4G в континенталната част на Китай се възстанови след слабото трето тримесечие", посочва Ericsson.

Оперативната печалба достигна 11 млрд. шведски крони (1,29 млрд. долара) в сравнение с 6,3 млрд. шведски крони през същия период на миналата година. Сумата е над средната прогноза за 10,6 млрд. крони, която са дали анализатори за Ройтерс.

Приходите от продажбите на Ericsson, която е лидер на пазара на оборудване за мобилни мрежи, достигнаха 73,6 млрд. крони, което е под очакваните от експертите 74,1 млрд. крони. Брутният марж е 36,3% спрямо прогнозата за 37,3%.

Продажбите и печалбата бяха насърчени от еднократното плащане от Apple, след като през миналия месец двете фирми решиха споровете си във връзка със споразумението си лицензиране на патент. Финансови подробности по въпроса не са обявени. За цялата година Ericsson отчете 14,4 млрд. долара приходи от права върху интелектуална собственост спрямо предишната ѝ прогноза за 13-14 млрд. долара миналия месец.

Ericsson предложи дивидент от 3,70 крони на акция – малко над очакваните 3,60 крони на акция. Освен това тя заяви, че е на път да постигне целта си от 9 млрд. долара годишни спестявания до 2017 г.

Повече технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:49 | 07.09.22 г.
fallback