fallback

Забавянето на ръста на приходите на Intel засенчи високата ѝ печалба

Приходите от бизнеса с центрове за данни нараснаха само с 4% през четвъртото тримесечие

09:31 | 15.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Високата печалба на Intel за тримесечието беше засенчена от притесненията за забавяне на ръста на приходите от нейния изключително печеливш бизнес с центрове за данни. Това потопи акциите на компанията с около 5,6% по време на следборсовата търговия, предаде Ройтерс.

Най-големият производител на чипове в света отчете приходи от центровете за данни в размер на 4,31 млрд. долара за четвъртото тримесечие, което приключи на 26 декември. Сумата се оказа по-малка от очакваните от анализаторите 4,42 млрд. долара според Jefferies & Co. 

Приходите от този бизнес нараснаха само с 4% спрямо предходното тримесечие, в сравнение с ръста от 8% през третото тримесечие спрямо второто.

“Смятам, че компаниите вероятно не обновяват своите центрове за данни, тъй като вероятно ще се насочат към облачните услуги”, коментира Кевин Касиди, анализатор на Stifel Nicolaus and Co.

През октомври Intel намали прогнозата си за ръста на приходите за 2015 г. от бизнеса с центрове за данни, тъй като голяма част от компаниите намалиха разходите си във връзка със слабия макроикономически растеж.

През четвъртото тримесечие приходите от бизнеса с персонални компютри  спаднаха с около 1% до 8,76 млрд. долара спрямо година по-рано.

Нетната печалба на Intel спадна до 3,61 млрд. долара от 3,66 млрд. долара през четвъртото тримесечие. Печалбата на акция е 74 цента. нетните приходи нараснаха до 14,91 млрд. долара от 14,72 млрд. долара.

Като се изключат някои елементи, Intel прогнозира приходи от 14,1 млрд. долара, плюс минус 500 млн. долара за първото тримесечие на тази година, което приключва през март.

“Въпреки че прогнозата за първото тримесечие показва притеснения за цялостното забавяне на търсенето, особено в Китай, ние продължаваме да очакваме голям растеж на бизнеса ни през 2016 г.”, коментира главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
fallback