fallback

Google разширява портфолиото си от чиста енергия

Компанията купува още 781 мегавата мощности за слънчева и вятърна енергия

14:21 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Google, най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия, разширява своето портфолио от чиста енергия, придобивайки 781 мегавата мощности за слънчева и вятърна енергия, предава Bloomberg.

Подразделението на Alphabet е сключило пет сделки с електроцентрали в САЩ, Чили и Швеция и вече има договори за 2 гигавата мощности за енергия от възобновяеми източници от цял свят, сочи изявлението. Споразуменията са за 10- до 20-годишен период. 

"Това е най-голямата и най-разнообразна сделка за енергия от възобновяеми източници, която не е помощна програма", твърди Майкъл Терел, ръководител на подразделението на Google, отговарящо за енергията и глобалната инфраструктура.

Новината съвпада с преговорите за климатичните промени в Париж, където пратеници от почти 200 страни се опитват да сключат световна сделка за ограничаване на парниковите емисии.

"Искахме да изпратим съобщение, че корпоративна Америка е наистина ангажирана с преминаването към чистата енергия“, коментира Терел.

Google ще купи 200-мегаватова вятърна електроцентрала от проекта Bluestem на Renewable Energy Systems Americas и 200-мегаватов вятърен парк от Great Western на Electricite de France, и двете намиращи се в Оклахома. Освен това компанията ще купи 225-мегаватова мощност за вятърна енергия от независимата компания Invenergy.

В Чили Google ще придобие 80-мегаватов соларен парк от фермата El Romero на Acciona Energia, която е изградена в района на Атакама. В Швеция интернет гигантът купува 76-мегаватова мощност за вятърна енергия от Janesen на Eolus Vind.

Google подписа първото си голямо споразумение за изкупуване на енергийни мощност през 2010 г., когато сключи сделка с вятърна ферма в Айова. Миналата седмица компанията обяви, че ще купи 61-мегаватова мощност от соларен парк в Северна Каролина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
fallback