fallback

Google започва да разкрива все повече за себе си на анализаторите

Компанията ще предлага кратки брифинги за експертите под ръководството на новия си финансов директор

14:55 | 23.09.15 г. 1

Google отдавна игнорира повечето утвърдени практики на Wall Street, но това ще се промени благодарение на новия главен финансов директор на компанията Рут Порат, пише Wall Street Journal.

По-рано този месец интернет гигантът започна да предлага 15-30-минутни брифинги за анализатори, свързани с бизнеса ѝ, твърдят източници, запознати с въпроса.

Повечето публично търгувани компании провеждат подобни разговори с анализаторите, но до момента Google не беше сред тях, посочват експертите.

В първия кръг от разговори Google е обърнала внимание на няколко предварително оповестени факти и тенденции, които предполагат, че разходите на компанията могат да се повишат през третото тримесечие – сезонното наемане на учещите в последните курсове в колежите и старта на маркетинговите кампании по повод коледните празници, твърдят източниците.

Инициативата носи името „Office Hours” и е част от усилията на Порат, която се присъедини към Google през май, идвайки от Morgan Stanley, да направи дейността на компанията по-прозрачна за инвеститорите и анализаторите. По време на първата си среща с инвеститорите през юли тя говори много по-открито с тях и се срещна с акционерите в Ню Йорк, Бостън и Лондон в рамките на следващите седмици.

"В последните няколко месеца компанията полага повече усилия по отношение на инвеститорите, отколкото през годините“, коментира Марк Махани, анализатор на RBC Capital Markets, който участва в един от брифингите “Office Hours”. “Това е работа на новия главен финансов директор“.

Новият подход помогна за последния скок в цената на акциите на Google, твърди Махани. Акциите на Google поскъпнаха с 15 на сто през последните три месеца, въпреки че Nasdaq Composite Index отбеляза спад от 8%.

Google все още не предлага прогнози за своите приходи или за печалбата си, както правят множество компании. Но Порат се опитва да даде повече вътрешна информация, за да могат инвеститорите да разберат по-добре как Google движи бизнеса си и помага на анализаторите по-лесно да изградят финансови модели. Говорителят на компанията отказва да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 01.09.22 г.
fallback