fallback

Акционерите на Samsung C&T одобриха сливането с Cheil Industries

Гласуването представлява стъпка напред в насочване на управлението на Samsung към Лий Дже-йонг

12:38 | 17.07.15 г.

Акционерите в Samsung C&T гласуваха за одобряването на сливането ѝ с Cheil Industries, която представлява холдинг на Samsung – сделка, която стои в основата на приемствеността в най-голямата южнокорейска бизнес група, и която беше подложена на остри критики от активисткия хедж фонд Elliott Associates.

Сливането с Cheil Industries беше подкрепено от близо 70% от гласовете, обяви Samsung C&T след тричасовата среща на акционерите в петък, пише Financial Times.

Гласуването бележи кулминацията на ожесточената борба за гласове между борда на Samsung C&T и Eliott. Американският фонд, който притежава 7,1% от компанията, твърди, че сливането с Cheil ще прехвърли стойност в размер на 7 млрд. долара на акционерите на второто дружество, основано от фамилията Лий.

Бордът на Samsung C&T твърди, че сделката ще ѝ помогне да намери нови двигатели на растеж в области като модата и биопрепаратите, като се позовава на мрачните перспективи за своето основно ядро – строителния бизнес.

Цената на акциите на Samsung C&T спадна с 9,4% в Сеул след обявяването на новината в петък сутринта. Тази на книжата на Cheil Industries отбеляза спад с повече от 5 на сто.

Eliott изрази разочарование и заяви, че „си запазва всички възможности, с които разполага“. В четвъртък фондът обясни, че ще обжалва пред Върховния съд на Южна Корея, след като Съдът в Сеул отхвърли неговата молба за съдебно блокиране на сливането.

Гласуването представлява стъпка напред в насочване на управлението на Samsung в ръцете на Лий Дже-йонг, след като баща му Лий Кун-хи е прикован на легло, откакто получи сърдечен удар през май миналата година.

Анализаторите в Сеул заявиха, че сливането на двете компании има за цел основно да подпомогне по-младия Лий, който е най-големият акционер в Cheil, както и да засили позицията му в сложната структура на собствеността на групата.

Очаква се сливането да бъде завършено през септември, а фокусът на анализаторите ще падне върху потенциалните следващи стъпки в реорганизацията на Samsung. Според някои експерти тя би могла да включва разделянето на Samsung Electronics на оперативен бизнес и холдингово дружество, контролирано от фамилията Лий.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
fallback