fallback

Графика на деня: Българският геймър - добре образован млад мъж

71,9% от геймърите в страната са на възраст 18-23 години, показва проучване на Intel

12:28 | 09.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

71,9% от българските са на възраст между 18 и 23 години, а близо 60% от тях играят от повече от 10 години. Това разкрива ново проучване на Intel България, наречено “Профилът на българския геймър”, което е проведено сред 302 пълнолетни, които играят игри.

Данните от него разкриват, че 49 на сто от геймърите обичат да играят както през деня, така и през нощта, като една трета от тях прекарват по повече от пет часа на ден в игри. 38% от респондентите посочват, че предпочитат да играят през нощта.

От Intel разкриват още, че българските геймъри са млади, общителни и позитивни. Голяма част от тях срещат нови приятели, докато играят, а други имат желанието да превърнат гейминга в своя професия. Повече от 50% от респондентите посочват, че срещат разбиране от семействата и приятелите си по отношение на своето хоби.

Данните сочат, че геймърите са добре образовани и най-често работят в сферата на телекомуникациите, хотелиерството, търговията и строителството.

Според проучването 88,4% от българските геймъри са мъже. Резултатите разкриват още, че 74,8% от респондентите предпочитат ролеви игри (Role Playing Games (RPG). Стратегическите игри са харесвани от 17,9% от анкетираните, а любимите игри на запитаните са Dragon Age (31,1%), Assassins Creed (20,5%) и League of Legends (18,2%).

Една трета от геймърите се придържат само към една игра, но 41,1% посочват, че играят две различни игри, показва проучването. Данните от него разкриват, че повечето геймъри в България предпочитат да играят на настолен компютър. Дългогодишните геймъри (тези, играещи от повече от 10 години), предпочитат да играят или на PC, или на лаптоп /2 в 1 устройство/.

64,3% от тези, предпочитащи да играят на настолни компютри, са геймъри от повече от 10 години. 52,8% от гемърите, които предпочитат 2 в 1 устройства, също играят от повече от десетилетие.

Геймърите проявяват голям интерес към новите технологии. 57,9% пък искат да могат да обновяват техниката, с която играят, всяка година. Проучването показва, че 24,2% подменят или ъпгрейдват своята гейм машина на всеки 2 години, 23,2% - по-рядко от 4 години, а 22,2% - на всеки 3 години. 57,9% споделят, че те биха искали да подменят/ъпгрейдват своята гейм машина всяка година, а 24,8% коментират, че искат на подменят/ъпгрейдват своята гейм машина на всеки 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
fallback