fallback

SoftBank инвестира в лидерите в онлайн търговията в Азия

Компанията инвестира 1 млрд. долара в корейската фирма Coupang

11:25 | 04.06.15 г.

Става все по-трудно да наричаме SoftBank японска телекомуникационна компания. Въпреки че това определение отразява основния ѝ бизнес, компанията има множество големи инвестиции извън тази сфера, като залага на цяла гама от различни сектори, а търговията доминира сред тях, пише TechCrunch.

SoftBank полага усилия да се конкурира с Uber, благодарение на своите три големи сделки за финансиране на подобни услуги в цяла Азия – Ola в Индия, GrabTaxi в Югоизточна Азия и Didi Dache в Китай.

Но не бива да пропускаме и голямата инвестиция от 1 млрд. долара в корейския лидер в онлайн търговията Coupang тази седмица, който показва, че компанията изгражда по-голямо портфолио от лидери в електронната търговия в Азия.

Инвестицията в Coupang - компания, оценена на 5 млрд. долара, е най-голямата подобна за SoftBank до момента.

По думите на съоснователя и главен изпълнителен директор на Coupang Бом Ким фирмата все още има значителни суми в банката, след като миналата година събра 400 млн. долара финансиране от Sequioa, а след това от Blackrock.

Очаква се сделката със SoftBank да бъде приключена през следващите месеци. Въпреки че отказва да разкрие бъдещите планове на компанията си, Ким посочва, че тя ще инвестира в чужбина, за да развие своята логистика и мрежата си за изпълнение, разработвайки свои мобилни приложения. Освен това ще вложи повече средства в своите четири центъра за проучвания и развитие, които са разположени в Сеул, Шанхай, Сиатъл и Сан Франциско.

Според Ким чуждестранните центрове служат за наемане на таланти и следене на пазарните тенденции, а не са прелюдия към експанзия.

"Имаме шанса да изградим компания от ново поколение, една от най-големите такива“, посочва главният изпълнителен директор на Coupang. “В много отношения в световен мащаб ние диктуваме тенденциите, а другите могат да научат много от проблемите, които сме решили“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
fallback