fallback

Toshiba надига глава след скорошните си проблеми

Компанията е заплашена от отстраняване от борсата, тъй като не спази сроковете за обявяване на финансовите си резултати

11:52 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Toshiba Corp. достигнаха най-високото си ниво през последните три седмици, след като компанията получи одобрение да отложи обявяването на финансовите си резултати и да избере нова дата за годишната среща на акционерите си – стъпки, които могат да станат причина за отстраняването ѝ от борсата, пише Bloomberg.

Цената на акциите на Toshiba нарасна с 3,3% до 450 йени в Токио. Това е най-високото ѝ ниво от 8-и май, когато компанията оттегли своите прогнози за резултатите си.

Президентът Хисао Танака ще върне 50% от заплатата си, обявиха от компанията. Освен това Toshiba отмени разпределянето на дивидент в края на годината.

"Toshiba се опитва да избяга от отписването от борсата“, посочва Цуненори Охмаки, анализатор на Tachibana Securities в Токио.

Компаниите могат да бъдат отстранени от борсата за неизпълнение на задълженията си за подаване навреме на финансовите си резултати или за поставяне на „неоправдани ограничения“ върху правата на акционерите, посочват от Japan Exchane Group на уебсайта си.

Toshiba, която произвежда чипове с памет и персонални компютри, твърди, че разглежда отчитането на дейността на подразделенията си за производство на оборудване, свързано с ядрена, водноелектрическа и вятърна енергия, както и за системите си за контрол на въздушния трафик и железопътния превоз. Компанията прави същото и с подразделенията си за чипове, компютри и визуални продукти.

Счетоводният метод може да доведе до известни корекции, а това също стои зад редица скандали в компании като японската IHI Corp., където председателят подаде оставка, а тогава компанията плати рекордна по това време глоба.

Toshiba по-рано прогнозира, че оперативната ѝ печалба през фискалната година, която завърши през март, ще достигне 330 млрд. йени при 6,7 трлн. йени продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
fallback