fallback

Fitbit подаде документи за IPO

Създателят на преносими устройства се опитва да се пребори с множеството конкуренти на пазара

10:45 | 08.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Fitbit, един от пионерите в създаването на преносими устройства, измерващи физическите показатели при фитнес, подаде в четвъртък документите си за първично публично предлагане. Ходът е реакция срещу атаките от редица корпоративни гиганти, които искат да получат все по-големи дялове от този процъфтяващ пазар, пише Wall Street Journal.

Базираната в Сан Франциско компания произвежда устройства, които проследяват движенията и качеството на съня. Fitbit генерира 131,8 млн. долара печалба миналата година, а приходите ѝ почти се утроиха спрямо предходната година и достигнаха 745,5 млн. долара. От 2007 г. досега Fitbit е продала близо 20,5 млн. устройства.

В четвъртък Fitbit обяви, че възнамерява да събере 100 млн. долара, въпреки че тази сума не е окончателна и подлежи на промяна. Компанията иска да се листне на Нюйоркската фондова борса. През март компанията се оцени на близо 1,2 млрд. долара. Все още не е ясно към каква оценка се цели тя при IPO-то.

Продуктите на Fitbit могат да броят крачките, които дневно прави потребителят, както и да отчитат изминатото разстояние, изгорените калории и да събират данни, от които съвременните потребители са обсебени. По този начин компанията проправи пътя за един нов хардуерен сегмент.

Известни личности, като баскетболистът Шакил О'Нийл, не крият любовта си към своите устройства, направени от Fitbit. Американският президент Барак Обама беше забелязан да носи Fitbit Surge на публично място.

Но успехът на компанията привлече голямо разнообразие от конкуренти, както Fitbit признава в документите, които подаде за IPO-то. Технологични гиганти като Apple, Microsoft и Samsung Electronics пуснаха на пазара умни часовници, които също могат да проследяват тези показатели, докато платформата Android на Google беше интегрирана в редица устройства на големи производители на хардуер. След това се появиха по-малки производители на електроника като Garmin, Jawbone и Misfit, както и спортните компании като Nike и Under Amour, които навлязоха в същия сегмент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
fallback