fallback

IBM задълбочава партньорството си с Apple в здравеопазването

International Business Machines създава ново подразделение за анализ на здравни данни

09:42 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

International Business Machines Corp. (IBM) задълбочава партньорството си с Apple във връзка с ползването на информация за здравето на потребителите, събирана от милиони устройства на Apple. За целта IBM създава свое подразделение, което има задачата да предоставя анализи за сектора на здравеопазването, предава Ройтерс.

Подразделението ще носи името Watson Health, а фирмата планира то да обобщава здравната информация от голям брой устройства, свързани с облака, така че да може да предлага идеи на компании като Johnson & Johnson и Medtronic, които могат да интегрират резултатите в услугите, които продават на здравните компании.

IBM заяви, че седалището на подразделението ще е разположено в Бостън и ще има 2000 служители, включително около 75 практикуващи лекари. Освен това IBM е купила две технологични компании, занимаващи се с анализ на здравни данни. Става дума за Explorys и Phytel. Стойността на сделките не е обявена.

IBM вече се споразумя с Apple за съвместна работа по многобройни корпоративни приложения, но сега разширява сътрудничеството си със създателя на iPhone.

Watson Health ще включва облачни услуги и анализи на данните, събирани от последните постижения на Apple в сферата на здравеопазването - HealthKit и ResearchKit.

HealthKit събира здравните данни на потребителя, предоставени от всичките му приложения за здраве и фитнес от мобилното устройство. От своя страна ResearchKit е платформа с отворен код, която позволява на експертите да създават диагностични приложения за използване на iPhone. Така например mPower измерва тремора на ръцете като тест за болестта на Паркинсон.

И двете услуги събират милиони данни със съгласието на потребителите. Целта на IBM е да използва анонимните данни, превръщайки ги в разбираеми сигнали, които да помагат за лечението на заболявания или за рехабилитация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
fallback