fallback

Акционери на IBM търсят помощ отвън?

Лошите резултати на компанията все повече разочароват инвеститорите, твърдят източници, пожелали анонимност

13:16 | 03.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Част от топ акционерите на IBM, разочаровани от 11-те поредни тримесечия, в които приходите на компанията спадат, търсят помощ от инвеститори активисти, за да съживят компанията, но желанията им бяха попарени от хендж фондовете на Бил Акман Pershing Square и ValueAct на Джефри Юбен. Това разкриват източници, запознати с въпроса, цитирани от Ройтерс.

International Business Machines Corp. (IBM) е загрижена за евентуалната атака от видни активисти от хедж фондове и работи с две инвестиционни банки по разработването на отбранителен план, посочват източниците, които са пожелали да останат анонимни.

"IBM продължава да изпълнява стратегията си – да инвестира в развиващи се сфери като изчислителните облаци, преоткривайки своите основни франчайзи и връщайки на капитал на акционерите. Ние управляваме компанията в дългосрочен план“, коментират от IBM.

Американският технологичен гигант, който в момента е оценяван на 157 млн. долара, се бори да се трансформира от губещ производител на хардуер в успешна компания, предлагаща базиран в облака софтуер и други услуги.

Когато Вирджиния Ромети пое поста главен изпълнителен директор в началото на 2012 г., Wall Street се надяваше, че тя ще успее да върне компанията към растежа. Анализаторите похвалиха Ромети, която е бивш системен инженер, за нейното стратегическо мислене, визирайки придобиването на Coopers Consulting от PricewarehouseCoopers.

Докато приходите продължават да намаляват с всяка изминалата година, някои от инвеститорите на IBM започват да губят доверие в мениджмънта на компанията, твърдят източници, запознати с въпроса. Миналата година IBM оттегли целите си за дългосрочната оперативна печалба за 2015 г., акциите ѝ поевтиняха с 25% от върха, който достигнаха през март 2013 г.

Част от акционерите в IBM се опитват да убедят видни активисти да изградят позиции в компанията и да помогнат за увеличаване на стойността ѝ, твърдят източниците.

По думите им Pershing Square и ValueAct Capital разгледаха тази възможност през последните месеци, но се отказаха от нея. Говорителят на Pershing Square отказва да коментира, а този на ValueAct не е върнал веднага отговор на запитването за коментар по случая.

Част от активистките фондове са притеснени, че IBM, чиито акции се предлагат по 159 долара, е прекалено скъпа и структурните ѝ проблеми няма да бъдат оправени лесно, твърдят няколко души, пожелали анонимност.

Друга причина според тях е, че някои инвеститори смятат, че Ромети върши добра работа, справяйки се с трудната ситуация, така че тя не се вписва съвсем в образа на зле представящ се главен изпълнителен директор, каквито много инвеститори активисти търсят, за да се намесят.

IBM стана известна със своите компютри, но сега се насочва в нова посока, залагайки на софтуера за сигурност и облачните услуги. Въпреки това растежът ѝ в тези сфери все още не е много голям. През 2014 г. приходите на компанията спаднаха до 93 млрд. долара от 197 млрд. долара през 2011 г.

През февруари IBM обяви, че до 2018 г. иска да постигне 40 млрд. долара годишни приходи от облачни услуги, сигурност и други области.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
fallback