fallback

Nintendo най-сетне склони да пусне Супер Марио и в мобилните устройства

Компанията обяви, че започва разработката на мобилни игри със своите класически герои

08:58 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Супер Марио на Nintendo най-сетне ще се сдобие с някои съвременни джаджи, включително и с версия за смартфон.

Компанията обяви своя дългоочакван отговoр на мобилните игри, заявявайки, че ще разработва видео игри за смартфони, базирани на нейните класически герои, пише Wall Street Journal.

За целта Nintendo е сключила партньорство с DeNa Co., японски доставчик на игри, благодарение на което компаниите ще разменят дялове от собствеността и ще създадат нова платформа за мобилни игри.

Досега Nintendo разчиташе само на своя бизнес модел, базиран на конзолните игри, като дори отказваше да даде лицензи героите ѝ да бъдат използвани за мобилни продукти заради притеснения, че това може да намали стойността на нейния богат каталог от игри. Тази стратегия ѝ струваше много, твърдят анализатори, посочвайки, че смартфоните, таблетите и другите преносими устройства са отговорни за голяма част от растежа на индустрията.

"Компанията изглежда е променила мнението си, след като се обяви против разработването на мобилни игри и публично се оплака от ниското им качество“, коментира Секран Тото, базиран в Токио консултант в сферата на игрите.“Това е най-драстичната, смела промяна в стратегията, която Nintendo може да предприеме“.

Договорката между Nintendo и DeNa включва кръстосано акционерно участие. Nintendo, която е базирана в Киото, заяви, че купува 10% дял от DeNa за 182 млн. долара, докато DeNa придобива 1,24% от Nintendo за същата сума.

Компаниите заявиха също, че ще създадат нов портал за дистрибуция на игрите си през тази есен, който ще бъде единственият начин притежателите на смартфони и други мобилни устройства да получат достъп до игрите на Nintendo. Порталът ще бъде достъпен и през конзолите на компанията.

Новият портал ще предлага иплатени абонаменти, като се очаква, че ще замести сегашната платформа Club Nintendo, която ще бъде закрита през септември.

Засега компаниите не разкриват кога ще са готови с първите съвместно разработени игри, но целта е платформата да заработи през есента на тази година, което означава, че игрите трябва да се появят на пазара по-рано.

Президентът на Nintendo Сатору Ивата заяви, че фирмата се надява да достигне до стотици милиони нови потребители чрез услугата, която ще бъде достъпна в цял свят. По думите му Nintendo ще се заеме с разработката на заглавията, докато DeNa ще се занимава с техническата част. Приходите ще бъдат разделяни по равно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 11.09.22 г.
fallback