fallback

Финансовият директор на Uber напуска

Брент Калиникос управляваше финансите на компанията в периода, когато тя увеличи пазарната си капитализация от 3,5 млрд. долара до 40 млрд.

11:09 | 17.03.15 г.

Компанията за споделено пътуване Uber се разделя със своя финансов директор Брент Калиникос. През годината, в която той беше на поста, услугата събра повече от 4 млрд. долара нови средства и увеличи пазарната си капитализация 10 пъти, пише The Financial Times.

Бившият счетоводител в Google и Microsoft Калиникос се присъедини към компанията през септември 2013 г., малко след като Uber събра 258 млн. долара при пазарна капитализация от 3,5 млрд. долара. След серия от капиталови и дългови предлагания, тази оценка достигна 40 млрд. долара.

В имейл до служителите на Uber Калиникос заяви, че иска да прекарва повече време с жена си и дъщеря си.

„За мен това пътуване свършва“, заяви той в понеделник. „След 26 години непрестанна работа след магистърската ми степен, аз ще се отдръпна и ще прекарам повече време със семейството ми и ще оставя на някого другиго да докара тази компания до следващото ниво на моя пост“.

Промяна на финансовия директор често се разглежда като сигнал, че една компания се подготвя за първично публично предлагане. Въпреки това, след като е събрала толкова пари от частни инвеститори, на Uber може да не се наложи спешно да се обърне към публичния пазар за още капитал.

Гаутам Гупта, бивш вицепрезидент на Goldman Sachs, който се присъедини към Uber преди две години, ще заеме временно поста, докато се търси заместник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
fallback