fallback

Sony отхвърли офертата на Даниел Льоб за звеното за забавления

Преструктурирането на компанията ѝ помогна да подобри финансовите си резултати през второто тримесечие

11:26 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател

Sony Corp. е отхвърлилa предложението на милиардера Даниел Льоб за откупуване на подразделението за забавления на японската технологична корпорация, предава CNBC.

В адресирано до хедж фонда на Льоб Third Point писмо от Sony отбелязват, че бордът на директорите и мениджърският екип "силно вярват, че запазването на 100-процентовия дял от развлекателния бизнес на компанията е от основно значение за успеха ѝ".

Компанията също така отхвърля идеята, че публичното предлагане ще увеличи рентабилността или стойността на акциите. От Sony отбелязват, че движения в тази посока ще "създадат предпоставки за ненужни и обременяващи вътрешнофирмени раздори в резултат на отношението спрямо правата на миноритарните акционери". Това пък от своя страна би ограничило стратегическата гъвкавост на компанията, посочват още от Sony.

След придобиването на 6,9-процентов дял от японската корпорация чрез неговия хедж фонд милиардерът Льоб е все по-критичен към дейността на Sony. През последните седмици той неколкократно определи подразделението за забавления на компанията като "лошо управлявано".

Анализатори твърдят, че отхвърлянето на офертата със сигурност не означава край на надеждите за Льоб.

"Не бих отписал окончателно сделката, предстои още какво да видим. Льоб е инвеститор-активист, който не се отказва лесно", заяви експертът в Baker Avenue Asset Management Кинг Лип.

По-рано тази седмица популярният актьор Джордж Клуни защити действията на Sony. Той изтъкна в интервю пред Deadline Hollywood, че Даниел Льоб "не знае нищо за филмовата индустрия".

Според Лип главният изпълнителен директор на Sony Казуо Хирай, който пое ръководството преди година, извършва бавни, но сигурни действия по възвръщането на силата на компанията.

През изминалата седмица от Sony обявиха, че са се върнали в печелившия път за първи път в последните три години. Нетната печалба на компанията за второто тримесечие достигна 3,5 млрд. йени (35 млн. долара) в сравнение със загубата от 2,46 млрд. йени година по-рано.

"Вярвам, че главният изпълнителен директор върши добра работа в преструктурирането на целия бизнес. Инвеститорите, които купуват днес, вероятно ще получат доста прилична възвращаемост в бъдеще", отбеляза Кинг Лип.

"Смятам, че има смисъл за Sony да запазят контрол върху дейността на подразделението си за забавления, особено ако Казуо Хирай е в състояние да изпълни идеите си", допълни още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
fallback