fallback

Майкъл Дел се опасява от разделяне на концерна

Битката за придобиване на концерна се проточва, след като компанията потвърди, че е получила две контраоферти

09:59 | 26.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Съдбата на Dell остава неясна. Снимка: Getty Images News

Американският милиардер Майкъл Дел се опасява според запознати източници от разделяне на основания от него концерн в случай, че той бъде погълнат от страна на Blackstone.

Две свързани с Дел лица обявиха в понеделник, че според него плановете на акционерното дружество не съвпадат със стратегията му за болната американска компания. Тя предвижда рехабилитация на концерна чрез укрепване на сектора за услугите. До този момент Blackstone не е давал изявления за стратегията си за преструктуриране на производителя.

Майкъл Дел иска да купи компанията, която той основава, да я извади от борсата и да я подложи на оздравителен план, без да чувства натиска на финансовия пазар. В момента той притежава миноритарен дял и иска да поеме концерна заедно с финансовия инвеститор Silver Lake за 24,4 млрд. долара. Малко по-късно обаче Blackstone и големият инвеститор Карл Айкън са подали контраоферти за компанията.

Според информация на BusinessInsider и двете нови оферти са по-добри от първоначално подадената от Дел. Планът на Silver Lake и на основателя на компанията предвижда плащане на 13,65 долара за акция и назначаване на Майкъл Дел за главен изпълнителен директор на основаната от него самия с начален капитал от 1000 долара компания. Бордът на Dell призна, че за да се получи тази цена, Silver Lake Partners е повишила по време на преговорите шест пъти офертата си с общо 4 млрд. долара, или с около 20 на сто.

За сравнение – Айкън е предложил да вложи 5 млрд. долара в Dell и да плати по 15 долара на акция. Ако бордът приеме неговата оферта, дружеството ще остане публично.

Blackstone предлага на акционерите над 14,25 долара за акция, ако пожелаят да продават дела си, но те биха могли при желание и да задържат акциите си и да останат акционери. С този план Dell ще остане публична компания на Nasdaq, но Blackstone ще ограничи размера на акциите, които ще бъдат търгувани.

Всичко за сделката за Dell четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
fallback