fallback

17 отбора в битка за титлата на локалните финали на Microsoft Imagine Cup 2013

Победителят ще представя страната ни на световните финали на Imagine Cup 2013 в Санкт Петербург

13:12 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

17 отбора ще се състезават на локалните финали в София на най-голямото технологично състезание в света Imagine Cup 2013. Надпреварата ще се състои на 26-и март и ще протече в три категории – „Иновации“, „Игри“ и „Социално-отговорни каузи“.

Победителите във всяка категория ще се състезават във финалния етап. Класираният на първо място ще представи България на световните финали на Imagine Cup 2013, които ще се проведат в Санкт Петербург през юли т. г.

В България състезанието се провежда от 2007 г. като през тази година интересът е много висок. За мястото на български шампион през 2013 година кандидатстваха 25 идеи – най-високият брой в историята на Imagine Cup в България. До финалния етап на надпреварата бяха допуснати 8 отбора в категория „Иновации“, 4 в „Социално-отговорни каузи“ и 5 в „Игри“. Общо за трите категории записаните студенти и ученици са повече от 200.

Microsoft Imagine Cup 2013 е най-голямото академично състезание в областта на технологиите в световен мащаб, което се организира за 11-та поредна година. През последното десетилетие повече от 1,65 милиона студенти от целия свят са участвали в Imagine Cup, като са създали приложения и игри, насочени към решаването на някои от най-трудните световни социални проблеми.

През 2013 г. Microsoft провежда състезанието Imagine Cup 2013 в основните категории с удвоен награден фонд от общо 300 000 щатски долара. Участниците на световните финали имат възможност да кандидатстват и за т.нар. Microsoft Imagine Cup Grants. Тези грантове са 3-годишна инвестиция в размер на 3 милиона щатски долара, с които Майкрософт подпомога студентите за практическата реализация на идеите им.

Освен посочените конкурсни категории, студентите могат да се регистрират за участие и в онлайн предизвикателства, насочени към използването на специфични технологии и платформи, включително Windows 8, Windows Azure и Windows Phone. В допълнение, наскоро Microsoft обяви и 2 нови конкурсни категории в Imagine Cup, които дават поле за изява на жените. В едната ще се присъди наградата Women’s Empowerment Award, учредена в партньорство с UN Women – организацията на ООН, която работи за равенството между половете и осигуряването на възможности за жените. Призът ще бъде връчен на два студентски отбора, независимо от половата принадлежност на членовете им, за създаването на проекти, които работят за решаването на проблем, касаещ жените по света. Другата категория е предизвикателството Women’s Athletics App Challenge. То се провежда в партньорство с баскетболния женски отбор Seattle Storm и ще насърчава жените разработчици, иноватори и предприемачи да създават софтуер за спортуване и здравословен начин на живот.

За да стимулира повече млади хора в различни възрастови групи да се включат, тази година Майкрософт представи и Imagine Cup Kodu Challenge. Kodu Challenge е състезание за ученици във възрастовите групи 9-12 години и 13-18 години, което им предоставя възможност да развият умения чрез разработката на видео игри с Kodu – лесна за усвояване платформа за игри и програмиране, която може да бъде свалена безплатно на Windows компютри. Предизвикателството е част от Imagine Cup 2013, продължава до 17 май 2013 г. и се организира в партньорство с Mercy Corps и Joan Ganz Cooney Center at Sesame Workshop. Участниците от двете възрастови категории ще могат да се състезават и за парични награди в размер на 3 000 долара за 1-во място, 2 000 долара за 2-ро място и 1 000 долара за 3-то място.

Investor.bg е медиен партньор на инициативата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
fallback