fallback

Ерик Шмид: Android и Chrome OS остават разделени

"Отговорът на лошото слово е повече слово“, заяви мениджърът на лекция в Мианмар

12:14 | 22.03.13 г.
Автор - снимка
Създател

Шмид по време на лекцията си в Янгон. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният председател на американската технологична компания Google Ерик Шмид отрече предположенията, че компанията се опитва да слее операционните системи Android и Chrome OS. Възможно е обаче в бъдеще те да имат по-силно припокриване, съобщи Шмид, цитиран от агенция Ройтерс, по време на пресконференция в Индия.

Мениджърът коментира и слуховете, че искал да напусне Google. Той ги обозначи като „напълно неверни“, като допълни, че “Google е моят дом”.

Android е най-популярната мобилна операционна система в света. Базираната на облака Chrome OS все още се разглежда по-скоро като експериментална. Google се опитва да опровергае това с продуктова офанзива. С Chromebook Pixel компанията представи хромбук от високия ценови клас със сензорен екран с висока разделителна способност.

Причината за спекулацията бе, че след като Анди Рубин напусна концерна, Сундар Пичаи беше назначен да отговаря за Chrome OS и Android. В допълнение през последните месеци в кампуса на Google се появи робот Android в цвят хром. Тези статуи-роботи до този момент бяха запазени само за различните версии на Android, като и на Gingerbread или Jelly Bean.

Междувременно Шмид, който е на обиколка в Азия, призова правителството на Бирма (Мианмар) да позволи на частния бизнес да разработи окаяната телекомуникационна инфраструктура в страната, подчертавайки значението на конкуренцията и свободното слово.

"Опитайте се да държите властите настрана от регулирането на интернет", заяви той, аплодиран от група студенти в техническия университет в Янгон. "Отговорът на лошото слово е повече слово. Повече комуникация. Повече гласове", отбеляза Шмид. "Ако вие сте политически лидер, получавате много по-добра представа за какво мислят вашите граждани", допълни ръководителят на концерна.

Интернет може да помогне за укрепване на  политическото и икономическото отваряне на Мианмар, която преживя бързи промени след изборите през 2011 година, дали на страната гражданско управление след десетилетия на пряка военна власт.

"Интернет ще направи невъзможно връщането назад", коментира той. "Веднъж въведен, интернет гарантира комуникация и делегирането на властта става закон и практика на вашата страна", посочи Шмид.

В днешно време неподходящата инфраструктура и много високите цени означават, че само около 1 процент от народа на Мианмар имат достъп до интернет и под 10 процента ползват мобилни телефони. Интернетът е толкова бавен в пиковите часове, че понякога е невъзможно да отвориш Gmail.

"Правителството трябва да даде възможност на частния сектор да изгради телекомуникационна инфраструктура", каза Шмид. "Ако го направим правилно, до няколко години най-печелившият бизнес в Мианмар ще бъдат телекомуникационните компании", допълни мениджърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 12.09.22 г.
fallback