fallback

THX съди Apple за дизайна на говорителите на устройствата ѝ

Патентованата технология е за насочване на звука от говорител към малък процеп

16:32 | 18.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Основаната от Джордж Лукас компания за аудио и визуални технологии THX е завела дело срещу Apple. Обвинението е, че производителят от Купертино е копирал без разрешение технологии на дизайна на говорителите в iPhone, iPad и iMac, съобщава Ройтерс.

THX настоява за прекратяване на използването на технологиите от Apple и покриване на нанесените щети или договаряне на лицензионна такса.

Патентованата технология показва начини за насочване на звука от говорител към малък процеп, така че качеството на звука да е възможно най-доброто. "Нарушението на Apple е довело и продължава да води до финансови загуби и непоправими щети за THX", посочва компанията в съдебния иск.

Делото е заведено в Сан Хосе, Калифорния. Това е същият съд, в който Apple спечели съдебния си спор срещу Samsung през август миналата година.

От Apple отказват коментар по темата пред Bloomberg, а от THX заявяват, че не могат да коментира водени в момента съдебни дела.

При по-новите си устройства Apple вече е преработила високоговорителите си и ги е напаснала към по-тънкия си дизайн.

Мажоритарен дял в THX държи технологичният концерн Creative Labs, който между другото произвежда и саунд карти.

В актуален свой анализ компанията за проучване на пазарите Jefferies намали целевия курс за акциите на Apple от 500 до 420 долара, но потвърди препоръката си за „задръж“. Концернът се бавил твърде много с представянето на нови продукти, а освен това имало и негативни сигнали от поддоставчици за спад на договорените количества, посочва се още в аназира.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
fallback