fallback

Microsoft взема на мушката и Google Maps в Германия

Ако се стигне до осъдителна присъда, ше бъде блокиран достъпа до Google Maps от германските IP адреси

11:50 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател

Патентният спор между Microsoft и дъщерното на Google дружество Motorola Mobility се разширява и вече обхваща и Google Maps. Microsoft обвини Google в нарушение на патент, подаден през 1996 г., и иска да блокира картовата услуга по съдебен ред.

Процесът ще се гледа от първи състав на районен съд в Мюнхен и се определя от самия съд като "връхна точка в т. нар. смартфон-войни".

Запазеното право EP0845124 се отнася до „компютърна система за идентифициране на местни помощни ресурси и процедурата за това". То съдържа патенти за процедури, без които нито една карта не може да бъде експлоатирана – като "съхраняване на данни от карта на сървърен компютър, която представлява карта на дадена географска област", или "предаване на заявка за карта от клиентски компютър“. Google иска да отмени широко формулирания патент в паралелен патентен процес или най-малкото да постигне по-тясно тълкуване.

Според специалиста в патентни спорове Флориан Мюлер Google не е успял да убеди съда в Мюнхен, че отмяната на патента е възможна. Председателят на съдийския състав Матиас Зиган е заявил пред Google и Motorola, че съдът в момента е склонен да реши, че има нарушение на патента. Освен това Зиган е нарекъл описаните в патента комбинации от резултатите от търсенето с данните за картите "великолепна идея". Флориан Мюлер обаче често прекалено драматизира патентните спорове, а в този случай не може да да се счита за неутрална страна, защото наскоро бе принуден да признае, че работи и като консултант за Microsoft.

Мюлер описва заплашителен сценарий със сериозни последици, ако се стигне до съдебно разпореждане срещу Google Maps. Тогава Google ще бъде принуден да блокира достъпа до Google Maps от германските IP адреси, а приложението Google Maps за Android вече няма да се предлага в Германия.

Според Wall Street Journal обаче председателят на съдебния състав смята, че предложената от Microsoft незабавна забрана за Google Maps за смартфони е неправомерна. Процесът се води в Германия, тъй като германските съдилища вземат решенията по-бързо, отколкото американските. Това предимство обаче иска да използва и Motorola, която преди това заведе няколко патентни дела срещу Microsoft в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 11.09.22 г.
fallback