fallback

Time Warner се разделя със списанията си

Издателското подразделение ще бъде листнато на борсата

10:34 | 07.03.13 г.
Автор - снимка
Създател

След „развода“ с дъщерната си компания за интернет AOL и бизнеса си с кабелна телевизия, сега американският медиен концерн Time Warner се разделя и със списанията си. Издателското подразделение Time Inc. ще бъде листнато на борсата като самостоятелна компания, предаде BBC.

Чрез отделянето концернът ще може да се концентрира върху бизнеса си с телевизионни канали и филми, поясни изпълнителният директор Джеф Бюкс късно в сряда в Ню Йорк. Time Warner, която притежава кабелната телевизия HBO и филмовите студия Warner Bros, държи 49,9% от акциите на Central European Media Enterprises (CME), която от своя страна е собственик на телевизионни канали в Чехия, Словакия, Румъния, България, Хърватия и Словения. В България CME е собственик на bTV Media Group.

Разделението не е изненадващо. Преди три седмици американските медии вече съобщиха, че Time Warner търси купувач за издателския си бизнес. Към традиционното подразделение, което дава част от името на концерна, се включват традиционните американски списания като Time, Sports Illustrated и Fortune. По информация на редица медии, които се позовават на запознати с преговорите лица, Time Warner преговаря с Meredith Corp. за продажбата на по-голяма част от Time Inc., което се бори с намаляващ брой читатели и спадащи реклами. Намирането на нов дом за издателския бизнес "ще отключи стойност и подобряване на профила на растеж за Time Warner", заяви Джон Джанедис, анализатор в UBS AG в Ню Йорк. Той изчислява, че Time Inc. може да бъде оценена на между 2,4 млрд. до 2,9 млрд. долара, при това без списанията, които ще бъдат запазени в рамките на Time Warner - Time, Sports Illustrated и Fortune.

Time Inc. вече обяви, че ще съкрати 500 от своите 8000 служители. Приходите от подразделението са се свили през 2012 г. със 7% до 3,4 млрд. долара (2,5 млрд. евро). Оперативната печалба се е сринала с една четвърт до 420 млн. долара.

С продажбата на списанията Time Warner следва примера на медийния магнат Рупърт Мърдок, който отдели издателското си подразделение с флагмана Wall Street Journal от значително по-печелившия си електронен бизнес. Към него спадат каналите Fox, както и дял в платения германски канал Sky.

И Time Warner вади парите си преди всичко чрез своите телевизии. Към концерна спадат новинарският „динозавър“ CNN, развлекателният канал TNT и платеният филмов канал HBO. Втори най-важен източник за постъпления е филмовото студио Warner Bros. с блокбъстъри като „Хари Потър“ и „Хобитът“.

Това не е първото голямо преструктуриране в Time Warner. След като сключеният по време на дотком-балона брак с AOL се провали, концернът отново отдели интернет компанията си. И някога принадлежащият към концерна кабелен оператор Time Warner Cable вече е листнат на борсата като самостоятелно предприятие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
fallback