fallback

Samsung се притичва на помощ на Sharp

Корейският концерн ще придобие дял от 3% в японския си конкурент

10:08 | 06.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Южнокорейският концерн за потребителска електроника Samsung планира да влезе в „боледуващия“ си конкурент Sharp с 3%. За миноритарния дял Samsung ще плати на японците 10 млрд. йени (приблизително 82 млн. евро), казват запознати с въпроса източници пред Ройтерс.

Освен това двамата конкуренти ще влязат в стратегическо партньорство. Алиансът трябва да бъде оповестен до края на деня. Samsung и Sharp отказват коментар.

Сделката може да има значителни последици и за Apple и за основния доставчик на Apple и неотдавнашен партньор на Sharp - Foxconn. Досега Sharp бе също основен доставчик на Apple. В коледното тримесечие Sharp се възползва от силното търсене на iPhone5 на Apple. Samsung вероятно иска да вбие клин в настоящото партньорство на японците с империята на Apple.

Влизането на най-голямата компания поддоставчик в света - Foxconn в боледуващия японски електронен гигант Sharp така или иначе е заплашено от провал, както съобщиха наскоро различни медии. Разговорите, които се проточиха в продължение на една година, най-вероятно ще приключат на 26 март без споразумение, предаде финансовата информационна агенция Bloomberg, позовавайки се информирани източници.

Според първоначалното споразумение от март 2012 г. Foxconn трябваше да придобие дял от 9,9 на сто за 550 йени за акция. След като курсът на книжата обаче се сви драстично до 150 йени за акция, стана нужда от предоговаряне на условията. Sharp вече бе готов да продаде на Foxconn повече от десет процента, казва висш мениджър на компанията пред Wall Street Journal. Първоначално участието трябваше да остане под десет процента, защото над този дял акционерите в Япония получават повече права. Те могат да изискват освен всичко друго и закриване на компания. Новите преговори останаха без резултат, въпреки че междувременно акциите се възстановиха частично до 300 йени за брой.

За приключващата в края на март фискална година Sharp обяви втора поредна годишна загуба. Според мениджърите минусът ще е в размер на 450 млрд. йени (почти 4,5 млрд. евро). Година по-рано Sharp загуби вече 376 млрд. йени.

Според експерти бъдещето на компанията остава несигурно. „Има много неясноти, особено около перспективата за приходите", каза Наоко Немото от рейтинговата агенция Standard & Poor's. В началото на септември S&P понижи рейтинга на Sharp с две степени, лишавайки го от инвестиционен статут до ВВ+, което ще възпре някои институции да инвестират в облигациите на компанията. Решението дойде, след като концернът обяви загуба за второто тримесечие от 1,76 млрд. долара.

Заради по-слабата йена в последните месеци обаче инвеститорите започнаха да стават все по-оптимистични. Sharp успя да отчете и първа оперативна печалба от над 1 година. 

Компанията е в тъмночервената зона на загубите, но обещава за започващата от началото на април следваща фискална година отново значителни печалби. За това трябва да спомогнат радикални строги икономии, масови съкращения, продажби на бизнеси и затваряне на някои заводи. Заедно с продажбата на отделни активи Sharp може да се сбогува с общо 10 000 свои служители, стана ясно в края на август.

През септември пък стана ясно, че изпадналият в затруднения концерн е трябвало да ипотекира сградата на централата си в Токио, както и доста фабрики, за да гарантира кредит в размер на 150 млрд. йени (около 1,5 млрд. евро), както пише японският вестник Asahi Shimbun.

Междувременно закъсалият производител на телевизори, който по-рано обяви дори съмненията си в способността си да оцелее, сключи през декември сделка за продажба на акции на стойност 9,9 млрд. йени (118 млн. долара). Купувач, а по всяка вероятност и спасител, е най-големият производител на чипове за мобилни телефони - Qualcomm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
fallback