fallback

IDC: Пазарът на компютри ще се свие с 1,3 на сто

Заради разочароващите продажби по празниците и продължаващата икономическа криза очакванията на компанията за глобалния пазар са ревизирани надолу

16:30 | 05.03.13 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на компютри в глобален мащаб през 2013 година ще претърпят спад от 1,3%. Това става ясно от новите прогнози на компанията за пазарни анализи IDC, която по този начин значително коригира надолу собствените си очаквания. Преди това тя очакваше ръст от 2,8%. През 2012 г. пазарът се сви с 3,7 на сто.

„Разочароващи продажби по празниците, не много впечатляващи реакции към Windows 8 и продължаващата икономическа криза, която продължава да тежи на ИТ бюджетите, характеризираха втората половина на 2012 г. и спадът от 8,3% през четвъртото тримесечие доведе на най-големия срив в коледно тримесечие досега", се казва в съобщение за пресата от IDC.

Слабото четвърто тримесечие на 2012 г. е причина и за по-лошата прогноза за 2013 г.

Търсенето на персонални компютри е слабо от известно време насам. Тримесечните резултати на компаниите-производителки на компютри и тези от полупроводниковата промишленост отразяват това развитие.

Причината обаче е не само трудната икономическа ситуация, но също така и промяната в потребителското поведение на потребителите, които все по-често предпочитат да си купят мобилно устройство вместо традиционния персонален компютър. Освен това последната настолна операционна система на Microsoft не може засега да отговори на очакванията на производителите.

Освен това 2012 г. е първата година, в която и на възникващите пазари ръстът на продажбите се забавя, отчитат от IDC. През 2013 г. се очаква възходящ тренд, но с по-малко от 1%. По този начин PC доставчиците няма да успеят да компенсират спадащите продажби в развитите страни, където през тази година се очаква да има спад от 4% спрямо 2012 г.

"Растежът на развиващите се пазари се забавя значително и ние виждаме ограничено търсене на компютри, тъй като купувачите предпочитат други устройства заради тяхната мобилност", казва анализаторът от IDC Лорен Ловерде.

Според IDC обаче таблетите все още не са пълноправен конкурент на персоналните компютри. Благодарение на своята мобилност и атрактивността им обаче потребителите все по-често се решават на тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 06.09.22 г.
fallback