fallback

Печалбата на America Movil се топи

Силната конкуренция и по-високите субсидии за смартфони са причина за забавения растеж

16:58 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

И за мексиканския милиардер Карлос Слим гроздето понякога може да е кисело. Най-големият в Латинска Америка мобилен оператор America Movil, в който Слим има мажоритарен дял, регистрира спад на приходите през четвъртото тримесечие с един процент до 198 млрд. песо (11,5 млрд. евро). Печалбата на оператора, който има участие в компанията-майка на Mobiltel - Telekom Austria, се смалява с девет процента до 870 млн. евро, предава Ройтерс.

Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) възлиза на 61,7 млрд. песо (4,86 млрд. долара), което се равнява на 31,1% от продажбите, наранена от растежа на бизнеси с по-нисък марж като платената телевизия Tracfone и по-високите субсидии за смартфони.

Нетният дълг на America Movil нарасна до 372,2 млрд. песо в края на годината от 332,1 милиарда песо година по-рано поради нови заеми, с които да се финансира придобиването на дялове в KPN и Telekom Austria.

"Това не е същата America Movil, каквато я познавахме преди", каза Мартин Лара, анализатор в Corp. Actinver SAB в Мексико Сити, цитиран от Bloomberg. „Преди имахме компания с висок ръст, а през последните няколко години имаме компания, която отчита скромно нарастване".

Борбата за клиенти се е ожесточила и в Мексико. Освен това America Movil е инвестирала значителни суми в разгръщането на капацитета си и от края на годината предлага и значително по-бързия нов стандарт за мобилен пренос на данни 4G.

Компанията приключи годината с 325,7 милиона абонати на стационарни телефони, с 8,7% повече, отколкото през 2011 година. Мобилната клиентска база е нараснала с 5,6 милиона през четвъртото тримесечие до 261,6 милиона абонати в резултат от растежа в Бразилия, Мексико, САЩ и Колумбия.

През миналата година концернът на Слим се насочи към придобивания в Европа. America Movil увеличи дела си в KPN до почти 28 на сто, а участието в Telekom Austria бе повишено до 26%. Все пак Слим е доста далече от мажоритарното участие, каквото има в мексиканските Telcel и Telmex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
fallback