fallback

Анализатори намират акциите на Apple за подценени

"Apple не е зомбито, на което се оценява сега", смята Хауърд Уорд, главнен анализатор по инвестициите на Gamco

13:05 | 13.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като през последните месеци американският технологичен концерн Apple загуби повече от 200 млрд. долара от пазарната си стойност заради страха на инвеститорите от нарастващата конкуренция и липсата на революционни продукти, в края на борсовата сесия във вторник акцията се търгуваше за 467,90 долара за брой. Това оценява компанията на 439 млрд. долара. За сравнение – през септември концернът достигна рекордната си пазарна стойност от 658 млрд. долара.  Това дава съотношение цена/печалба на акция 10,6. Средната стойност на този коефициент за индекса S&P 500 e 15, показват данни на Bloomberg. Следователно по този показател акциите на Apple се търгуват с 29% отстъпка спрямо останалите дружества от широкия бенчмарк. Разликата е най-голямата от декември 2000 година досега. Последния път, когато базираната в Купертино компания бе търгувана с такава отстъпка, бе през 2001 г., когато последва рали с ръст от 47%. Ако инвеститорите решат да оценят акциите на Apple по средната цена/печалба на акция за S&P 500, то може да се очаква поскъпване с 41% до 661 долара за брой, показват изчисленията.

Поевтинелите до това ниско ниво акции на Apple Inc. окуражиха някои от най-големите инвеститори в света да се обзаложат, че книжата ще се възстановят, след като загубиха 33 процента от стойността си на фона на опасенията за забавяне на ръст на печалбата, пишеBloomberg.

Apple загуби повече от 200 млрд. долара от пазарната си стойност, след като нарастващата конкуренция и липсата на революционни продукти заплашват да намалят маржовете на печалба. Песимизмът е преувеличен, тъй като компанията продължава да доминира на пазарите на смартфони и таблети и има достатъчно пари, за да върне част от кеша на акционерите, смятат Gamco Investors Inc., Thornburg Investment Management Inc. и Brown Advisory. Те са купили акции на Apple, откакто книжата се свлякоха от рекорда им през септември.

"Apple се счита за стандарт, за разлика от всяка друга компания“, казва Хауърд Уорд, главнен анализатор по инвестициите на базираната в Ню Йорк Gamco, която управлява 36,7 милиарда долара. Неговата фирма купи акции на Apple на нива от около 500 долара за брой през тази година. "Apple не е зомбито, на което се оценява сега".

Инвеститорите продължават да се съмняват дали главният изпълнителен директор Тим Кук ще бъде в състояние да представи продукти, които ще захранват растежа след смъртта на съоснователя Стив Джобс, под чието лидерство бяха представени Ipod, iPhone и IPAD. Компанията разполага с екип от около 100 продуктови дизайнери, работещи по подобно на часовник устройство, което може да изпълнява някои от изчислителните задачи, присъщи на iPhone и IPAD, твърдят двама души, запознати с плановете на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 06.09.22 г.
fallback