fallback

Nokia се превърна в брокер на имоти

След като продаде централата си в Еспоо и след това я нае, сега компанията се освободи и от кампуса си в Оулу

10:13 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изпадналият в тежка финансова криза финландски производител Nokia продължава да разпродава имуществото си.

След като през декември 2012 г. компанията продаде централата си в Еспоо на Exilion Capital за 170 млн. евро (222 млн. долара), сега наред е и кампусът Peltola в Оулу, предава Ройтерс.

Купувач на сградата с разгъната площ от 37 600 кв. метра е местната специализирана в предлагането на офиси под наем компания Technopolis, а сделката е за 31,7 млн. евро. В сградата освен офиси има и паркинг за 800 автомобила.

Все пак Nokia няма да напусне града. Както съобщава Technopolis, производителят на телефони ще наеме дългосрочно около 17 400 кв. метра офисна площ.

И в Еспоо компанията остана дългосрочен наемател, след като продаде централата си на Exilion Capital. Nokia започна да търси купувач на централата си още преди няколко месеца като част от плана да се разтовари от нестратегическите активи.

„Да притежава недвижими имоти не е част от основния бизнес на Nokia и при наличието на добри възможности ние искаме да продадем тези нестратегически активи“, коментира финансовият директор на компанията Тимо Ихамуотила.

Продажбата на недвижими имоти е част от продължаващото преструктуриране на Nokia. То предвижда съкращението на около 10 000 служители до края на 2013 г., както и закриването на подразделения и фабрики, като екологичният проект в Сало.

През януари стана ясно още, че компанията отново преструктурира своя глобален ИТ бизнес и ще съкрати до 300 работни места. В допълнение Nokia ще изнесе някои дейности и до 820 служители в други ИТ компании, обяви финландският концерн. По този начин той възнамерява да увеличи ефективността, като намали разходите и създаде ИТ организация, която отговаря на актуалния размер на Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
fallback